Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жива гора ще израсне за ден на пешеходната улица "Търговска" във Враца

Фестивалът "Врата към Враца" насочва вниманието към архитектурното наследство като важен фрагмент от културния туризъм

7
Снимка: Facebook/Врачанските къщи

Архитектурното наследство, завещано ни от редица родни и чужди архитекти от Освобождението до 1944 година носи белезите на една изключително съзидателна епоха от българската история, довела до културен, социален и икономически подем. В този смисъл състоянието на оцелелите до днес архитектурни образци не оставя равнодушни гражданите, а също и институциите, ангажирани с опазването, реставрацията и консервацията на сградите. Не един и два са вече и фестивалите с фокус върху тази тематика, като предстои провеждането на подобен форум във Враца.

"Темите за опазването на културното наследство, които ще разискваме, са така представени, че всеки, без значение от възрастта си, да може да участва – обяснява архитектът Веселин Алексиев, част от екипа организатори. – Идеята ни е с него да поставим едно начало, с което да изградим общност от хора, които проявяват интерес към опазване на културното наследство и с идеи за развитието на устойчив културен туризъм не само във Враца, но и в други градове у нас".

Скачоковата къща във Враца

Подобни фестивали вече имаше в София, Пловдив, Велико Търново и Габрово. Сега на фокус е Враца – най-големия град в Северозападна България, разположен в подножието на Врачанския Балкан, част от старопланинската верига. Следи от човешко присъствие по тези места има още от второто хилядолетие преди новата ера. Тракийските племена, обитавали тази част от страната ни използвали медни и бронзови оръдия на труда, превръщайки в сечива подземните богатства на мина "Плакалница". В по-късна епоха, медните мини привлекли и римляните, и в района "изникнало" римско рударско селище с монетарница за бронзови монети. Враца има важно значение през Втората българска държава (създадена през 1185 г.), когато разширява територията си и се превръща в занаятчийски център, с развити стоково-парични отношения.

"За мен акцент в архитектурното наследство на региона са северняшките къщи и храмове – посочва арх. Веселин Алексиев. – След Освобождението градът също бързо се развива и също както в София и други градове, във Враца работят австрийски архитекти. Тук откриваме красиви образци от сецесиона, неоренесанса, националромантизма и модернизма. Това позволява да видим една широка палитра от архитектурни стилове на едно място, при това разположени много близо един до друг".

Дебатът за съхранението на недвижимото културно наследство изисква участие на широк кръг от специалисти в тази област.

"Архитектът е само едно колелце от сложна машина, която включва краеведи, историци, множество инженери и специалисти, както и хора, които се занимават с туризъм. Защото, ако една сграда няма ефективна функция, нейното постепенно саморазрушение е неизбежно и в един момент животът ѝ приключва. Виждаме десетки примери в тази посока. Затова е важен големият екип, който да мисли както за реставрацията и консервацията, но и за социализацията на обекта – да се намери причина тази сграда да получи нов живот, така че да продължи да събира хората, но и да маркира един участък от времето, който да ни подсеща за нашето минало, предци и богата култура."

Програмата за трите фестивални дни на "Врата към Враца" (14-16 октомври) вече е достъпна в линка на събитието във фейсбук и е изключително богата – обясни Веселин и допълни:

"Към момента дните са запълнени с 25 събития, които ще представят културното наследство и грижата за него под различна светлина. Ще имаме изложби на обекти в риск, но и на добри примери. Предвидена е и светлинна инсталация, която ще превърне пешеходната улица "Търговска" в една жива гора. Много хора разбират светлинното шоу като 3D мапинг, но ние ще се опитаме да насложим множество различни прожекции, които да съставят една анимация. Така с помощта на десетки проектори и гората ще оживее върху фасада. Ще има вечерни програми с участието на танцови групи и огнено шоу, както и множество работилници по различни теми.“

За Веселин темата за опазването на архитектурното наследство не е просто увлечение, а призвание, тъй като е част от сдружението на свободно практикуващите архитекти към Съюза на архитектите в България. Активно участва в множество дискусии и проекти в тази посока в различни градове из страната. Любопитното е, че един от първите негови отличени и реализирани проекти е този за създаването на интерактивен музей- библиотека в президентската институция. В момента, за съжаление, тя не е достъпна за свободно посещение от гражданите, тъй като се използва от държавния глава за някои от неговите срещи.

Снимки: vratza.bg, БНР, Facebook/Врачанските къщи, Веселин Алексиев
По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00