Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седми сборник с разкази и стихове на родни автори от шест континента

Българите по света – "Шарената сол на планетата"

Боянка Иванова: Ние, българите зад граница, не сме напуснали "потъващия кораб"

Снимка: еuroсhicago.com

Обединението винаги е било в основата на просперитета на едно общество, а езикът – неговата идентичност. И в днешните времената сякаш все повече имаме нужда именно от изговорено наше съглашение. Българи от 18 страни по целия свят за пореден път ни показаха как това се случва с помощта на думите. В края на миналата седмица се състоя софийската премиера на "Шарената сол на планетата" – седмия сборник, подготвен от редакцията на сайта "Еврочикаго". Поредицата води началото си от 2016 година и с всяка следваща събира в книга разкази и стихотворения на българи от целия свят. Авторите са както утвърдени имена в литературата, така и любители на словото с различни професии – от лекари, учени, юристи, преподаватели до… козари в Родопите. Всички те описват човешките емоции и вълнения чрез думите на родния си език, който тачат и милеят. А пресечната им точка винаги е домът, носталгията и любовта, като движеща сила в космополитния свят на 21 век.

Седемте сборници от поредицата.
Съставител на всички седем книги е литературният редактор на "Еврочикаго" Мариана Христова. "Шарената сол на планетата" отново е факт благодарение на усилията на собственика на медията със седалище в Града на ветровете Петър Стаматов и основния спонсор на сборника д-р Виктор Хинов от САЩ. Христова и Стаматов лично представиха новата книга в София, а сред гостите в "Клуба на журналиста" бяха част от настоящите ѝ 72-ма автори, дошли от близо и далеч. Творбите в сборника са 90 и с малки изключения вече са били публикувани в литературната рубрика на еuroсhicago.com. Сред гостите в София беше и Боянка Иванова, дългогодишен преподавател, емигрант в САЩ от 1995 година и един от основателите на Асоциацията на българските училища в чужбина. Специално за Радио България тя изрази своята признателност към съставителите на сборника, които, по думите ѝ, живеят с пулса на българската общност и я обединяват.

"За възхищение е, че тази инициатива, всички тези книги, са достоен пример за медиите в страната, а и за политиците ни, за това, че се полагат непрестанни усилия за обединение на българите извън страната и вътре в нея. Обединение, което следва да бъде държавна политика, смятаме ние, което да убеди всички, че ние еднакво мислим и милеем за България. Че ние, българите зад граница, не сме напуснали "потъващия кораб", както някои наши сънародници смятат. Съгласно Конституцията на страната ни ние имаме право да гласуваме на избори, ние имаме и задължението да учим децата си на български език и история. И издаването на сборниците от Еврочикаго допринася за поддържането на езика ни", категорична е българката.

Темите в текстовете на новия сборник свързват писателите отвън и тези вътре в страната. България днес е обединителят, отбелязва Иванова.

"Шарено е заглавието на сборника, шарен е и езикът в него. Многолики са темите и авторите – от утвърдени писатели до дебютанти – допълва Боянка Иванова. – Нашата "Асоциация на българските училища в чужбина" се гордее много с представянето на няколко наши учители, които са и автори в сборника – Здравка Момчева от Лондон, Светла Кьосева от Будапеща, Михаил Кръстанов от Сао Пауло, Бразилия. Темите са шарени – от любовта, през самотата и желанието за завръщане, до самоиронията за българското твърдоглаво неподчинение на правила и норми и робското търпение на сънародника ни. Носталгията, която голяма част от мъжете ни емигранти избягват да признаят, но от творбите се вижда, че тя е водеща в желанието ни за обратен път към дома, към рода, към престарелите ни родители, останали единствени стожери на земята ни тук. Тъжно е завръщането към опустелите ни места, описани в разказа "Да си подарим море завинаги" на Елена Пеева-Никифоридис, в който тя пише "Скърцащи са къщите от мъка. Изоставени и ненужни". Темата продължава и в стихотворението "Сън" на Емил Стоянов: "Как плачат къщите ще чуем. Те плачат тихичко, без глас, отворени са като рани и чакат нас, и чакат нас."

Елена Пеева-Никифоридис също уважи премиерата на "Шарената сол на планетата". По професия юрист – завършила е юридическия факултет на Карловия университет в Прага с магистърска степен по международно право – българката е превърнала литературата в своя втора страст. От тридесет и пет години живее в Солун, Гърция. "Вече се чувствам роднина на поредицата, в която всяка година участвам като автор и винаги с голямо желание присъствам на премиерите на сборниците", каза за Радио България тя. Последната книга носи заглавието на разказа на дарителя д-р Виктор Хинов, който сравнява българите по света с така характерната за страната ни и балканския регион подправка "шарена сол".

Елена ни сподели, че след като се е запознала с текста на д-р Хинов веднага е направила асоциация с гръцкия филм "Истанбулски подправки"“. 

"В този филм се разказва за гръцки емигранти, които живеят в Турция, и дядото на тази фамилия продава подправки на пазара в Истанбул. Той учи своето внуче, че всяка подправка има своето специално значение в живота на човек. Например ще ви издам една малка тайна – канелата е изключително важна, ако искате да водите добри, приятелски или любовни разговори. Просто сложите ли канела в ястието, което ще поднесете и разговорът ще потръгне. И в края на този филм, когато семейството на малкото момче трябва да напусне Турция прогонено, дядото му казва "И не забравяй за солта – където и да си по света, каквото да ядеш – солта винаги придава вкус на живота! Тя е вкусът на щастието."

Част от този вкус на щастието е и езикът, който българи като Елена пазят с десетилетия.

"Ние пазим един език, не бих го нарекла по-автентичен, но по-красив. Причината е може би, че не живеем непрекъснато в страната и съвременните промени, които настъпват в лексиката, като навлизане на чуждици, измислени думи, са чужди за мен. И, искам или не, аз пиша и говоря на езика, с който съм заминала от България. И понякога казват – ама, кои сте вие да пазите езика? Ние не го пазим, то става от само себе си. Не искаме да го опошляваме, това е истината."

Друга истина е усещането за липса, свързано с Родината. "Аз съм родопчанка и Родопите ми липсват. Тях не мога да заменя дори с Бяло море" – казва българката, държейки в ръцете си "Шарената сол на планетата".

"Сборникът "Шарената сол на планетата" е издаден основно с финансовата подкрепа на д-р Виктор Хинов от Индианаполис, САЩ и с помощта на дарения от други българи. Разпространява се безплатно на книжно тяло, като в близките седмици ще бъде достъпен и онлайн.

Снимки: еuroсhicago.com

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският хор “Бяла роза“ ще се представи на великденски концерт в Пескара

Българският хор “Бяла роза“ в град Пескара ще участва във великденски концерт, който ще се състои утре от 16,30 ч. местно време в църквата Adorazione в италианския град. “ Директорът проф. Елена Димитрова и всички хористи имат удоволствието да ви..

публикувано на 20.04.24 в 17:10
Памет за Светите братя и в Гърция

Форум в Атина събира учени, учители и ученици по "Пътя на светлината"

С диктовка, посветена на 24 май, започват честванията на 20-ата годишнина от основаването на Българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Събитията се организират на 10 и 11 май, когато православната ни църква почита паметта на..

публикувано на 20.04.24 в 13:27
 Цветана Манева

Цветана Манева в ексклузивна среща с българите във Виена

Виена e единственото място извън България, където пленителната Цветана Манева ще отпразнува своята 80-годишнина. Пред сънародниците ни в австрийската столица ще бъде представен за първи път зад граница спектакълът "Честит рожден ден, Цветана", създаден..

публикувано на 20.04.24 в 05:10