Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Петковден в чест на света Петка Българска

На 14 октомври почитаме паметта на една от най-обичаните светици в православния свят

Снимка: БГНЕС

От житието на света Петка знаем, че тя е родена през ХI век в град Епиват, на Мраморно море, недалеч от Константинопол, в заможно семейство на българи. Води благочестив живот, следвайки Христовата повеля за любов и милосърдие към нуждаещите се, а след смъртта ѝ нейните мощи се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнството от асимилацията на Исляма. Цар Иван Асен IІ пренася мощите на светицата през 1238 г. в Търновград, където се съхраняват близо два века до превземането на старопрестолната ни столица от османците. След вековни странствания, през 1641 г. мощите на св. Петка били положени в катедралата в Яш (Северна Румъния), където днес привличат поклонници от цял свят.

Съществуват безброй легенди и предания за чудотворните лечителски сили на света Петка, считана за покровителка на раждането и плодовитостта както при хората, така и при животните. Затова в народния календар Петковден се смята за завършек на лятото и есента, а също така и на активния стопански цикъл. Това е и времето за заплождане на домашните животни, известно в някои региони като "овча сватба" или мърлене.

На този ден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големият от тях се нарича на светицата. Хлябът и къщата се поръсват със светена вода и цялото домочадие се покланя трикратно на хляба. Обредната трапеза включва също овче месо, курбан чорба, яхния с праз и сарми.

В Трън се намира единственият пещерен параклис в България, който е посветен на света Петка.

В нейна чест на Петковден жените месят специална пита, която отнасят в пещерата, където според местното вярване е живяла светицата. Там е запазен голям камък с формата на кръгъл хляб, а всяка година на 14 октомври свещеникът отслужва водосвет, благославя донесения хляб и от него се раздава за здраве на всички присъстващи. Водата, която се процежда през скалите в пещерния параклис, се събира в специални панички, защото според вярващите тя помага за изцеление на болести.


Множество са храмовете, разположени в някои от най-красивите и мистични кътчета на България, посветени на света Петка Българска. А най-известната църква, носеща името на светицата, е в сърцето на София. Интересни подробности за нея ще научите от материала "Старинният храм "Света Петка Стара" – вековен пазител на християнството" от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова

Снимки: БГНЕС-архив, tran.egov.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30