Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Копривщица за начинаещи или как да изкарате уикенд в миналото

Всяка година около 200 хиляди туристи пристигат в града, за да се разходят из старинните калдъръми с подредените по тях възрожденски къщи, музеи, механи, семейни хотели и малки сувенирни магазинчета

7
Снимка: Венета Николова

Копривщица представлява истинско архитектурно бижу заради запазения си облик от XIX век. За разлика от други исторически места у нас, тук няма да видите следи от занемаряване. Улиците са чисти, а повечето къщи са наскоро ремонтирани и греят с ярки цветове на фона на зелените хълмове на Средна гора. Градът се гордее със своите просветители и борци за национално освобождение от Османска власт. Тук се намират къщите-музеи на революционерите Тодор Каблешков и Георги Бенковски, на писателите Любен Каравелов и Димчо Дебелянов, на абаджията Ненчо Ослеков и търговеца Петко Лютов.


"Предимно родители идват, за да покажат на децата си Копривщица и да им предадат първите уроци по българска история, защото тя разказва много със своите музеи" – казва Марияна Цоловска от местния Туристически информационен център.

Разположен на стотина километра от София, градът е идеалната уикенд дестинация за столичани и за чуждите туристи, които кацат на летище София за кратка екскурзия в България. А най-оживено е по време на Националния събор на народното творчество. През това лято на него се представиха над 6000 участници от цяла България.

Вижте нашата видеоразходка в красивия възрожденски град Копривщица. Видеото бе заснето по време на ХII Национален събор на народното творчество това лято: 

Но това, което прави силно впечатление са цветовете на Копривщица. Градът е като китка полски цветя с красивите си пъстроцветни къщи от Възраждането:

"Преди няколко години разговарях с един реставратор и по стари данни той ми разказа, че всяка къща и цвета й отговаряли на занятието на нейния собственик. Например кафяв тип оцветена къща е била собственост на джелепи. Това са хора, които се занимавали с продажба на добитък. Във външните фасади преобладава жълтият цвят, турско синьото и тъмно червеното като украса. И хората, дори и в наши дни, когато реставрират къщите си, боядисват фасадите с тези цветове."

Ослекова къща
Отбийте се в оцветената в синьо Ослекова къща, превърната в етнографски музей, за да се запознаете с бита на копривщенци от втората половина на XIX век. В живописната Лютова къща, пък ще видите колекция от автентични черги от плъсти. Ако желаете, можете да усвоите тънкостите на тази стара техника под вещото ръководството на местна майсторка в двора на къщата. При Калъчевия мост, където е възпроизведен първият изстрел, поставил началото на Априлското въстание (1876 г.) също се правят демонстрации на плъсти.


"Какво представлява плъстта? Тя е направена от естествена вълна. Всеки пласт се напластява със сапунена топла вода и се бие върху него. Така се наслагват пласт върху пласт – разказва Марияна Цоловска. – Имаме много оригинални плъсти, които са от XIX век. Даже на някои от тях има годината, когато са направени. За какво се използвали? Това най-често са постелки. Слагали са се вечерно време върху земята и с една обща черга отгоре цялото семейството лягало да спи. Копривщенки били известни и като майсторки на кенето. В Лютовата къща ще видите колекция от тези дантели, шити с игла. За основа се поставя конски косъм."

Пешеходните преходи по пътеките на Средна гора, разходките с магарешка каручка или конна езда в околностите са част от атракциите, които ще разнообразят вашия уикенд в това застинало във времето късче българска земя.

Снимки и видео: Венета Николова


БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Созопол

Нестандартна инициатива популяризира чистотата на морската вода край Созопол

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев покани всички представители на туристическия бранш да плуват заедно, за да покажат кристално чистото море. Нестандартната инициатива в подкрепа на българското Черноморие се проведе сутринта на 15 юли, на централния..

публикувано на 15.07.23 в 17:49

Няма замърсяване от Украйна в българската и румънската акваторията на Черно море

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 19 юли се запазва благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в акваторията на Украйна. На сателитните изображения не се наблюдава замърсяване в акваторията на България.  Според данните..

публикувано на 13.07.23 в 17:42
Министърът на туризма Зарица Динкова

Министърът на туризма: Да защитим българското Черноморие от "калната кампания"

Министърът на туризма Зарица Динкова призова да защитим Черноморието ни от “калната кампания”, която се води целенасочено срещу българския бранд. “ Тя е доста уплътнена и съответства на всички критерии за хибридност ”, изтъкна министърът пред Нова тв...

публикувано на 10.07.23 в 10:16