Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България в снимки

На "Празник на бозата" в Радомир

Преди броени дни в Радомир се проведе за поредна година празникът на бозата. Това градче, на по-малко от 50 километра югозападно от София, е известно преди всичко с майсторски приготвената балканска напитка, известна и любима в почти всички страни от региона. Местният етнографски музей представи направата на боза, така както са я приготвяли още от векове, а местните жители предлагаха на площада своите специалитети и ръкоделия. Празникът даде повод на самодейни групи от Радомир и околните села да играят народни танци, а гостите от своя страна не изпуснаха възможността да „тропнат“ и по едно хорце. 

Снимки: Владимир Владимиров

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Вечната красота на българската шевица

Националната ни шевица е едно от най-големите постижения на българската традиционна култура. Тя е сложна за изпълнение и съдържа символи и значения, установени далече назад във времето. Българките бродирали върху дрехи, покривки и други тъкани за бита,..

публикувано на 21.01.23 в 10:25

Пернишки кукери гонят злите сили от София

Над 200 сурвакари, майстори на маски и фолклорни танцьори огласиха Борисовата градина в София, за да представят фестивала „Сурва“, който ще се проведе в Перник в края на януари. Началото му е поставено през далечната 1966 г. Традиционните..

публикувано на 08.01.23 в 21:05

На Богоявление

На 6 януари отбелязваме един от най-светлите християнски празници - Богоявление, Йордановден или още Кръщение Господне. Свързана публикация: Йордановден и символите на кръщението В църквите се извършва празнична Божествена литургия..

публикувано на 06.01.23 в 12:08