Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще отбележи Деня на народните будители с българите в Хърватия

Снимка: БГНЕС-архив

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на посещение в Хърватия по покана на Националната общност на българите там. Във вторник, 25 октомври, в град Джаково Йотова ще участва в традиционното честване на Деня на народните будители. В катедралата „Св. Петър“ ще се състои тържествена церемония с приветствия от вицепрезидента и архиепископ Джуро Хранич и концерт на мъжки вокален квартет „Светоглас“. 

Преди това Йотова ще посети музея „Йосип Юрай Щросмайер“, където е оригиналът на сборника на братя Миладинови „Български народни песни“, издаването на който е финансирано от хърватския духовник и възрожденски деец епископ Щросмайер.

На 26 и 27 октомври Йотова ще бъде в Загреб, където ще проведе срещи с премиера Андрей Пленкович, президента Зоран Миланович и министъра на външните работи и европейските въпроси Гордан Гърлич Радман. 

Вицепрезидентът ще посети също лектората по български език в Загребския университет и Хърватската академия на науките и изкуствата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Наши дарители оборудваха компютърни зали в две албански училища с етнически българи 

Обединената гимназия в с. Шищавец и Средното училище в с. Борье, община Кукъс в Албания,  в които се обучават етнически българи, се сдобиха с два компютърни кабинета благодарение на дарение, направено от Сдружение "Захари Стоянов". Учениците получиха..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02