Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще отбележи Деня на народните будители с българите в Хърватия

Снимка: БГНЕС-архив

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на посещение в Хърватия по покана на Националната общност на българите там. Във вторник, 25 октомври, в град Джаково Йотова ще участва в традиционното честване на Деня на народните будители. В катедралата „Св. Петър“ ще се състои тържествена церемония с приветствия от вицепрезидента и архиепископ Джуро Хранич и концерт на мъжки вокален квартет „Светоглас“. 

Преди това Йотова ще посети музея „Йосип Юрай Щросмайер“, където е оригиналът на сборника на братя Миладинови „Български народни песни“, издаването на който е финансирано от хърватския духовник и възрожденски деец епископ Щросмайер.

На 26 и 27 октомври Йотова ще бъде в Загреб, където ще проведе срещи с премиера Андрей Пленкович, президента Зоран Миланович и министъра на външните работи и европейските въпроси Гордан Гърлич Радман. 

Вицепрезидентът ще посети също лектората по български език в Загребския университет и Хърватската академия на науките и изкуствата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите извън ЕС ще могат да упражнят евровот в дипломатическите ни мисии

В държавите извън ЕС ще може да се гласува за членове на Европейския парламент само в секциите в дипломатически и консулски представителства, уточни говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева . "Избирателите, които на 9 юни ще бъдат..

публикувано на 29.05.24 в 19:10

Германският град Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд

"На добър път към дома, царю Фердинанд" – под това заглавие от пресслужбата на германския град Кобург разказаха за тържествената прощална църковна церемония, с която жителите на града се простиха с именития си съгражданин. Посмъртно пренасят в..

публикувано на 28.05.24 в 15:34

Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп

Поради нехайство и след обилните дъждове в последните седмици, част от родната къща на писателя Димитър Талев - символ на българската история, се срина, предаде БГНЕС. Къщата, в която Талев се ражда, е първообразът на дома на фамилията Глаушеви от..

публикувано на 26.05.24 в 15:04