Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители зад граница обсъждат стандартите за изучаване на български език

Facebook /@galina.ivanovakoumbarou

Учители и училищни ръководители от български неделни училища в различни страни обменят мнения и опит по въпросите за преподаване на български език сред децата, родени зад граница и израстващи в двуезична среда. Това се случва в рамките на тридневна научно-практическа конференция "Българските училища в чужбина – лаборатории за създаване на стандарти по български език като втори/чужд език за деца и младежи", която се провежда в Рим до 28 октомври. Организатор на събитието е културна асоциация "Паралел 43" в Рим с президент Венета Ненкова.

"В конференцията ще участват почти 90 души. Това са хора на много високо ниво в българското образование. Освен представителни на българските училища в чужбина, не само от Европа, но и от САЩ, в конференцията ще участват представители на Министерство на образованието и на българските университети", поясни тя пред БНР в навечерието на форума.


В първия ден от срещата участниците бяха приветствани от българския посланик в Италия Н.Пр.Тодор Стоянов, а също от Наталия Михалевска – ръководител на дирекция "Образование на българите зад граници и училищна мрежа" в МОН, от Ирина Владикова – председател на УС на АБУЧ и Райна Манджукова, директор на Изпълнителната Агенция за българите в чужбина.

"С голяма надежда сме, че ще се създадат адекватни програми, помагала и система за обучение за децата, които не говорят български език.Най- важният акцент през първия ден на конференцията беше изготвянето на нови учебни стандарти, програми и методики за обучение“ – сподели във Фейсбук Галина Иванова-Кумбару, директор и преподавател по български език и литература в Българско училище "Кирил и Методий" в Никозия.


Изчистване на терминологията, изготвяне на стандарт за българския език с фокус деца и юноши, както и програми за обучение по български и създаване на литературни текстове по нивата на Общата Европейска Езикова Рамка (ОЕЕР) за учащите български език като втори или чужд – това са били акцентите в първия ден от кръглата маса в Рим, научаваме от Росица Байрактарски. Днес работната среща продължава.

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: Изпълнителна агенция за българите в чужбина, Facebook /@galina.ivanovakoumbarou

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37