Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа изложба на детски рисунки „Моята българска бродирана риза“ в Рим

В Деня на народните будители, в италианската столица се открива първата изложба с творби на участници в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза". Организатори са Българският културен институт в Рим и Културната асоциация "Асен и Илия Пейкови" с Българско училище "АзБуки" в Рим и Колеферо. Куратор е Олга Босева.


Експозицията включва произведения на деца от български неделни училища в чужбина и школи от България, участвали в конкурса "Моята българска бродирана риза". 


Идеята на конкурса, чието шесто издание се проведе през настоящата 2022 година, е на 11 май, когато православната ни църква почита светите братя Кирил и Методий, всеки българин от всяко кътче на земята да се облече с бродирана риза, блуза, дреха, вратовръзка, на които има българска шевица. Заедно с това българските деца от всички краища на света са призовани да предадат своето усещане за родината чрез силата на изкуството. 

Сега произведенията им могат да бъдат видени и в галерия „България“ в Рим, на адрес: Via Monte Brianzo, 60 - 00186 Roma. Откриването на изложбата е на 1 ноември от 18:00 часа и ще остане там до 10 ноември.


В галерията ни по-долу можете да видите още детски рисунки от конкурса "Моята българска бродирана риза".

Снимки: Културна асоциация „Асен и Илия Пейкови“, Италия


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44