Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа изложба на детски рисунки „Моята българска бродирана риза“ в Рим

В Деня на народните будители, в италианската столица се открива първата изложба с творби на участници в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза". Организатори са Българският културен институт в Рим и Културната асоциация "Асен и Илия Пейкови" с Българско училище "АзБуки" в Рим и Колеферо. Куратор е Олга Босева.


Експозицията включва произведения на деца от български неделни училища в чужбина и школи от България, участвали в конкурса "Моята българска бродирана риза". 


Идеята на конкурса, чието шесто издание се проведе през настоящата 2022 година, е на 11 май, когато православната ни църква почита светите братя Кирил и Методий, всеки българин от всяко кътче на земята да се облече с бродирана риза, блуза, дреха, вратовръзка, на които има българска шевица. Заедно с това българските деца от всички краища на света са призовани да предадат своето усещане за родината чрез силата на изкуството. 

Сега произведенията им могат да бъдат видени и в галерия „България“ в Рим, на адрес: Via Monte Brianzo, 60 - 00186 Roma. Откриването на изложбата е на 1 ноември от 18:00 часа и ще остане там до 10 ноември.


В галерията ни по-долу можете да видите още детски рисунки от конкурса "Моята българска бродирана риза".

Снимки: Културна асоциация „Асен и Илия Пейкови“, Италия


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

Ръководството на район Тараклия проведе срещи в София

Президентът Румен Радев се срещна на "Дондуков" 2 с председателя на район Тараклия в Молдова Лазар Дерменжи и началника на Службата за външни отношения на района Степан Карамалак. Те обсъдиха взаимодействието на българската общност в Молдова с..

публикувано на 05.06.24 в 11:35
Светослав Иванов

Търси се решение на проблемите пред българските неделни училища в Украйна

Среща с председатели на български обществени организации бе организирана от Генералното консулство на България в Одеса. На форума бяха разгледани проблемите пред неделните училища в Украйна, които работят по националната програма "Роден език и..

публикувано на 05.06.24 в 09:35