Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа изложба на детски рисунки „Моята българска бродирана риза“ в Рим

В Деня на народните будители, в италианската столица се открива първата изложба с творби на участници в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза". Организатори са Българският културен институт в Рим и Културната асоциация "Асен и Илия Пейкови" с Българско училище "АзБуки" в Рим и Колеферо. Куратор е Олга Босева.


Експозицията включва произведения на деца от български неделни училища в чужбина и школи от България, участвали в конкурса "Моята българска бродирана риза". 


Идеята на конкурса, чието шесто издание се проведе през настоящата 2022 година, е на 11 май, когато православната ни църква почита светите братя Кирил и Методий, всеки българин от всяко кътче на земята да се облече с бродирана риза, блуза, дреха, вратовръзка, на които има българска шевица. Заедно с това българските деца от всички краища на света са призовани да предадат своето усещане за родината чрез силата на изкуството. 

Сега произведенията им могат да бъдат видени и в галерия „България“ в Рим, на адрес: Via Monte Brianzo, 60 - 00186 Roma. Откриването на изложбата е на 1 ноември от 18:00 часа и ще остане там до 10 ноември.


В галерията ни по-долу можете да видите още детски рисунки от конкурса "Моята българска бродирана риза".

Снимки: Културна асоциация „Асен и Илия Пейкови“, Италия


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В 60 държави по света ще гласуват българите за Народно събрание на 9 юни

С решение на ЦИК са определени 769 избирателни секции в 60 държави за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание . Най-много секции има в Турция – 166, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия – 118, Германия – 103, Испания – 64,..

публикувано на 23.05.24 в 20:22

Българите в Грузия се събраха за Деня на българската просвета

В навечерието на 24 май - Деня на българската азбука,просвета и култура и на славянската книжовност, дипломатите от мисията ни в Тбилиси организираха (на 22 май) в двора на посолството събиране на българската общност в Грузия и свързаните с България..

публикувано на 23.05.24 в 20:09

"Цветовете на България" събра с изложба в Буенос Айрес художничката Петя Илиева

Фолклорната изложба "Цветовете на България" на българската художничка Петя Илиева беше показана преди дни в аржентинската столица Буенос Айрес. Картините на Петя Илиева илюстрират орнаменти на традиционното българско облекло като част от богатото..

публикувано на 23.05.24 в 15:19