Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е сред топ дестинациите за дентален туризъм

Гости от ЕС, Великобритания и Канада са най-честите потребители на този вид услуги у нас

Снимка: pixabay

Високите разходи за стоматологични услуги и ограничените застрахователни покрития са причина хората да се обръщат към т.нар. дентален туризъм, при който успешно съчетават ваканцията си в чужбина с бюджетно лечение на зъбите. През 2022 г. глобалният пазар на дентален туризъм ще достигне 6,7 млн. щ. д., като се очаква 13,6 % световен ръст на продажбите на тази услуга, съобщава американската организация Future Market Insights (FMI).

България е сред търсените дестинации за такъв тип туризъм заради висококвалифицираните лекари, модерното оборудване и чудесната туристическа база. Но не само. По неофициални данни годишно между 10 и 20 хиляди чужди граждани пристигат в страната по линия на денталния туризъм. Наред с тях през отпускарския сезон стоматологичните ни клиники едва смогват да се справят с наплива на живеещи зад граница българи, които съчетават ваканцията си в родината с лечение на зъбите, защото тук им излиза много по-евтино. Именно ниските цени са причината всички те да изберат България, научаваме от Димитър Димитров, собственик на една от най-старите компании за дентален туризъм у нас.

“България вече е една от топ дестинациите на картата на този тип медицински туризъм. Избират ни по няколко причини. На първо място, това е бюджетът. Тук стоматологичните процедури са доста по-евтини от държави като Великобритания, например. Освен това, услугите ни са на много високо ниво. Ние работим с материали с немско и американско качество и се стараем да сме конкурентни на останалите европейски дестинации за дентален туризъм. Затова имаме пациенти както от ЕС, така и извън Европа. Ще ви дам пример. Във Великобритания цената на имплант е в рамките на около 2 хил. паунда, а в България това ще ви струва е между 1000-1200 лв. Така че пакетът, включващ настаняване в хотел със самолетен билет, екскурзия и денталното лечение е с многократно по-ниска цена от други държави“ – казва Димитър Димитров.


Половината от пациентите, пътуващи от ЕС, се възползват от частичните покрития на здравните каси в техните страни. “Ние приготвяме нужната им медицинска документация, за да може част от разходите да бъдат възстановени от Здравните им осигуровки“ – казва Димитър Димитров. Всеки месец в компанията му постъпват около 5 хиляди запитвания от чужбина, а годишният ѝ оборот е между 60 и 100 хиляди лева.

Освен за лечение, хората пристигат и за чисто естетически процедури – избелване на зъби, почистване на зъбен камък, поставяне на протези и пр. Как протича медицинската ваканция на един пациент в България?

“Процедурата е следната – посреща се на летището, настанява се в хотел или в клиника, в зависимост от ситуацията, извършва се или се стартира манипулация. След това, пациентите имат свободно време, което е организирано по строго индивидуална програма. Те обикалят България, като най-често посещават Мелник и Рилския манастир, които са предпочитани от любителите на културния туризъм. Много от тях искат да опознаят по-подробно София. За целта имаме партньорства с туристически агенции, които им осигуряват гидове“, казва Димитър Димитров.

Стоматологични клиники, специализирани в обслужването на чужди граждани по линия на денталния туризъм, има из цяла България, но най-вече в София и на Черноморието, където ври и кипи през активния туристически сезон. Гости от ЕС, Великобритания и Канада са най-честите потребители на този вид услуги у нас. 

Снимки: Pixabay, Alldental.bg

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15