Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на външните министри от ЦЕИ в София

Снимка: архив Външно министерство

България, като председател на Централноевропейската инициатива - ЦЕИ през 2022 г., е домакин на Срещата на външните министри от региона. На 7 ноември в резиденция „Бояна“ външните министри ще дискутират темата „Регионът на ЦЕИ – обединен в подкрепа на Украйна и обединен в усилията си за справяне с последствията от войната“. Ще се обсъжда широкото въздействие на руската агресия в Украйна върху региона и възможностите за засилване на регионалното сътрудничество в подкрепа на Украйна.

Предвижда се срещата да приключи със съвместна декларация. Символично ще бъде предадено и председателството на следващия ротационен председател на Инициативата през 2023 г. - Молдова.

Съпътстващо събитие е Икономическият форум, на който ще бъдат обменени добри практики и възможности за засилено сътрудничество.

Сред официалните гости на събитието ще бъдат и генералните секретари на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Матиас Корман, на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество – Лазар Комънеску, регионалният директор за Европа на Световната здравна организация - д-р Ханс Клуге, както и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, Адриатическо-йонийската инициатива и други международни организации. Част от тях ще представят визиите си на икономически форум, който съпътства инициативата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Линията на бедност през 2025 г. ще е 638 лв.

Линията на бедност ще е 638 лв. през 2025 г., реши правителството. Стойността й ще се повиши със 112 лв., или с 21,3% в сравнение с 2024 г. "Новият размер на линията на бедност ще окаже благоприятно въздействие върху уязвимите и..

публикувано на 27.09.24 в 18:32

Радослава Кафеджийска става генерален консул на България в Одрин

Министерският съвет прие решение за назначаване на Радослава Кафеджийска на длъжността генерален консул на България в Одрин, Турция с консулски окръг, обхващащ общините: Одрин, Къркларели и Текирдаг. Радослава Кафеджийска е юрист по..

публикувано на 27.09.24 в 18:29

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53