Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Утре започва от днес"

10 ноември – датата, поставила началото на българския преход към демокрацията

Снимка: архив

ˮНищо не ми обещавай за утре, днес вече ценя всяка минута… Искам цвете – едно, но сега…Защото утре започва от днес…“. Това е откъс от  популярната през 90-те години на м. в. песен ˮУтре започва от днес“. Повод да си припомним тези думи е 10 ноември –  Ден на свободата на словото в България. Датата, която свързваме с началото на демократичните промени в България, става символ и на свободното изразяване през 2003 г., по време на връчването на ежегодните награди за журналистика ˮЧерноризец Храбър“ от Съюза на издателите в България.

На 10 ноември през 1989 г. Ноемврийският пленум  на ЦК на БКП приема оставката на първия в държавата Тодор Живков, което дава възможност на България да поеме по нов път на развитие след 45 години социалистическо управление. А музиката вдъхновяваше хората и им даваше сили да преминат през последвалите нелеки години.

„Мисля, че изкуството е един паралелен свят. Човек може да избяга в него, когато спре да му харесва онова, което го заобикаля. През онези ˮсоц години“ музиката беше парченце, къс свобода…“ –  казва в интервю за Радио България обичаният Валди Тотев от ˮЩурците“. Той, заедно с още много музиканти, беше неизменна част от протестните митинги, които заливаха площадите в това време на огромен ентусиазъм и надежда за промяна, за по-добро бъдеще, за свобода на словото, на изкуството, на личността.

Тогава се родиха и т.нар. песни на протеста, а казаното в тях и до днес поставя въпроси – успя ли обществото ни да се раздели с недъзите си, в правилната посока ли ни поведоха хората, които избрахме да ни управляват, постигнахме ли така мечтаната свобода… И по-малко ли са хората, които днес, именно днес искат хляб и топли обувки, както пее Илия Ангелов от ˮДиана експрес“, автор на музиката на ˮУтре започва от днес“. Текстът е на Александър Петров.


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Генерално консулство на България в Ню Йорк

Фани Менделсон и Клара Шуман на "Българските концертни вечери в Ню Йорк"

Концерт от инициативата "Български концертни вечери в Ню Йорк" ще се състои тази вечер от 18.30 ч. в Генералното консулство на страната ни в Ню Йорк. В рамките на събитието ще се изявят Стани Димитрова - цигулка, Чие-фан Иу - виола, Адриан Дауров..

публикувано на 19.03.24 в 15:06

Соня Йончева – българският оперен глас от световните сцени

Често пъти, когато говорим за България се прокрадва разделителната линия между "преди" и "сега"- в политически, обществен и исторически план. Но нещо, в което страната ни безспорно присъства без разделение и периоди е световната история на оперното..

публикувано на 18.03.24 в 10:05
Момент от репетицията на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин в Първо студио. На пианото – Алексей Чернов.

Радиосимфониците отмениха концерта си за днес

В памет на Негово светейшество Българският патриарх Неофит и Софийски митрополит, БНР отмени насрочения за днес концерт на Симфоничния си оркестър. Концертът „Изкуството на живо“, който трябваше да се състои днес в Зала България,  беше с гост-диригент и..

публикувано на 15.03.24 в 13:35