Антоанета Салтова е бивша състезателка по художествена гимнастика в пловдивския спортен клуб “Тракия“. Участвала е в републикански първенства, по-късно влиза в българския национален отбор по художествена гимнастика и през 1993 г., заедно с ансамбъла ни, печели златен и два сребърни медала от Европейското първенство в Букурещ. Кариерата й на гимнастичка приключва едва на 17 години. Но след като завършва специалност българска и френска филология в Пловдивския университет, вятърът я отвява в … Италия.
Днес Антоанета живее в италианското градче Сант Анджело ин Вадо, заедно със съпруга си и двете им деца. Сега тя носи фамилното име Витале и работи като треньор по художествена гимнастика в местния спортен клуб. “Тази година при мен се записаха 23 деца, имам три възрастови групи на различно ниво. Разбира се, обучавам ги по българската школа“ – казва Антоанета и добавя, че работата й носи огромно удовлетворение. В Сант Анджело ин Вадо свързвали българската художествена гимнастика най-вече с името на трикратната ни световна шампионка Мария Петрова, с която Антоанета е тренирала в клуб “Тракия“.
Българската треньорка в Италия признава, че й липсват родината, близките, приятелите. И още нещо:
“Липсва ми българската кухня, колкото и странно да звучи. Италианската кухня е толкова известна в цял свят, но аз не на всичко съм свикнала с нея и си готвя българско тук. Затова винаги, когато се връщам от България, си нося наша лютеница в куфара“, казва Антоанета.
Съдбата обаче й е подготвила поредната изненада. През 2019 тя получава официална покана от община Мураяма в Япония, домакин на лагера на нашите грации за Олимпиадата.
“Поканиха ме като съветник и като посредник между двете култури. Бях треньор на местния тим по художествена гимнастика, обикалях училищата и градините, за да популяризирам българската култура и спорт“ - спомня си Антоанета.
Ала с появата на Covid-19 и санитарните рестрикции, животът в града замира. Така се ражда проектът „Cooking with Antoaneta”, който предизвиква истинска сензация. “Исках да покажа на японците какво ядем ние българите, защото кухнята е част от нашата културна идентичност. Записахме видеа за YouTube с 5 нашенски рецепти“, разказва Антоанета:
“Направих мусака, таратор, пилешка супа, пълнени чушки и катми. И не знам контекстът ли беше такъв, времето ли заради ковида, но покрай проекта избухна голям публичен интерес. Медиите започнаха да снимат всяка рецепта, която правих и да разпространяват инициативата, а това ме удовлетвори, защото намерението ми беше именно да популяризирам българското. Японците организираха специално събитие за здравословно хранене и ме поканиха да приготвя пилешка супа за 60 души. Направих застройката с българско кисело мляко и те обявиха, че моята супа е много здравословна“ – спомня си Антоанета.
Вижте как Антоанета Витале приготвя българска пилешка супа за японската публика:
Покрай отлагането на Олимпиадата в Токио, Антоанета остава цели две години в град Мураяма. През 2021 тя се прибира обратно в Италия. Но признава, че би се върнала отново в Страната на изгряващото слънце, за да продължи да популяризира българската култура и спорт, които са на почит сред японската общественост.
Рецептата за лютеница на Антоанета, която предизвика фурор в Япония:
Точно осемнайсет часа път от Пловдив до Одеса отнемат на един български издател, преводач, бивш депутат и застъпник на украинската кауза и негови съмишленици да доставят поредния лъч светлина и надежда на хората, живеещи новините, които ние гледаме..
Тя е бивш служител на Нидерландските пощи, но сега е пенсионер и се е отдала на своята голяма страст – българската музика. 77-годишната Ингрид Вейнинга е нидерландка. Живее в Амстердам и не пропуска нито една репетиция на "Чубрица" – така се казва..
На 90 годишна възраст ни напусна проф. Елка Константинова. Писател, литературовед и политик, личност със значим принос за развитието на българската култура. Тя произхожда от семейството на литературния критик-толстоист Георги Константинов...