Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристина де Бройн, УНИЦЕФ: Много от децата с увреждания в България нямат достъп до образование

УНИЦЕФ ни приканва: “Подкрепи отбора на бъдещето – Децата“

Кристина де Бройн
Снимка: УНИЦЕФ България

В неделя, 20 ноември, в Катар започва един от най-големите спортни форуми - Световното първенство по футбол. На тази дата, по повод приемането на Конвенцията за правата на детето през 1925 г. в Женева, светът ще отбележи и Деня на детето. Тази година тези две събития намират своята пресечна точка в новата фондонабирателна кампания на УНИЦЕФ България „Подкрепи отбора на бъдещето – Децата“ *.

Когато говорим за футбол, десетки са легендите в този спорт, които започнали славната си история от прашните улици на най-бедните квартали, където бъдещите легенди израстват и вкарват първите си голове със скъсани обувки и топки от плат. За стотици деца и днес спортът остава най-достъпният начин за по-добро бъдеще. А за всички родители – най-важният отбор, който подкрепят от получаването на званието „мама“ и „татко“ е отборът на техните децата.

Ситуацията с правата на децата в България има подобрение през последните години, но все още не е такава, каквато бихме искали да бъде“, каза в специално интервю за Радио България Кристина де Бройн, представител на Детският фонд на ООН в България. Тя е в страната ни от2021 г., повече от 20 години работи за децата като международен служител, а преди да дойде у нас е била заместник-директор на офиса на УНИЦЕФ за връзки с институциите на ЕС в Брюксел:


“Много от децата с увреждания (в България те са приблизително 32 000 по данни на УНИЦЕФ - бeл. ред.) все още нямат достъп до образование или са в риск от изключване от образователната система. Тези деца все още са най-уязвимите и невидими за обществото групи както в света, така и в България. 10 000 е приблизителният брой на децата с увреждания в България, които не посещават училище или детска градина. Това е и основният фокус на кампанията ни – да могат те да бъдат приети и да останат в образователната система. Също така много важно е да погледнем и качеството на предоставяното образование на децата в България. Ковид-пандемията категорично спря изграждания с десетилетия напредък в образованието по целия свят. Но когато погледнем конкретно ситуацията във вашата страна – всяко второ дете няма основни познания в четенето и усвояването на материала. Наблюдаваме и тревожна тенденция сред децата, които са в риск от отпадане от системата. Според последните данни от 2021 на МОН близо 120 000 деца в образователната система са в риск от отпадане, а всяко пето дете в България е влошило успеха си вследствие на затварянето на училищата (по време на пандемията - бел. ред .). Нека да не забравяме и проблема с насилието – всяко второ дете тук под 18 годишна възраст, това са 47%, е било жертва на някакъв вид насилие. Затова бих казала, че все още има нужда от още разбиране, подкрепа и фокусиране върху проблемите на децата в България и търсене за тяхното решаване“ – категорична е Кристина де Бройн.

Здравната пандемия и изолацията, войната в Украйна, на километри от България, и икономическата криза са фактори, които се отразяват на всеки гражданин, но най-уязвими и безпомощни в справянето с последиците от тях са децата, убедени са специалистите на УНИЦЕФ. Затова е важно да се изгради толерантност и разбиране, смята Боряна Гидикова, директор “Комуникации“ в УНИЦЕФ България. И защитава думите си с тревожната статистика на деня:

“По данни от последните години за Европа едно на всеки девет деца извършва самоубийство в следствие на подобни големи тревоги. 50% от всички психични проблеми при децата се отключват преди 14-годишна възраст, а до 75% - преди 24-годишна възраст. Това е една системна нужда да се промени мнението и отношението към проблемите на хората в най-уязвимо положение, защото 30% от децата в България живеят на ръба на бедността. Това са също изключително тревожни данни, които засягат и децата с увреждания, и тези от маргинализираните групи. И ние непрекъснато трябва да се замисляме как се отнасяме към тях и какво правим, за да ги включим в обществото, чието бъдеще са те.“

"Целта на УНИЦЕФ е да напомни на хората, че когато става въпрос за спазването на правата на децата и възможността те да развият пълния си потенция, може да има само един отбор – този на децата. Около него трябва да се обединим всички“ - казва Боряна Гидикова и насочва вниманието към целите на новата кампанията на организацията.

“Нашата нова кампания се съсредоточава върху три от темите, по които работим конкретно в България, защото в международен план проблемите на децата и тяхното развитие са необятни. Качественото приобщаващо образование за всяко дете, ранното детско развитие за най-добър старт в живота на едно дете, говорим за най-малките от 0 до 2-годишна възраст. И също така, много важната тема за нас е превенцията и закрилата от насилие, сексуална експлоатация и злоупотреба за всяко дете. Средствата, събрани от тази кампания ще отидат за различни програми по тези теми.“


Стъпки в посока решаването на част от проблемите на българските деца в риск вече са направени. Част от събраните средства ще отидат за прецизиране и надграждане на безплатната мобилна апликация за символна комуникация C-Board, разработена от УНИЦЕФ, пояснява Боряна. Тя дава възможност на децата, които не могат да говорят да общуват с близките си, учителите и хората около тях. Целта на екипа ни е да разпространим тази платформа още повече и да бъдат обучени повече родители, учители и специалисти, които да я ползват.

Кампанията ще осигури средства и в подкрепа работата на Центъра за безопасен интернет, както и за програмата “Стъпки заедно към училище без насилие“, в която надеждите са поне 200 нови училища в България да бъдат приобщени през 2023 г..

“Другата много важна услуга, която създадохме в областта на закрилата на детето са специални зони, където децата и семействата преживяли насилие могат да потърсят помощ от специалисти. Наричаме ги  “ЗониЗаКрила“. Те представляват Детски центрове за застъпничество и подкрепа, където се оказва социална, правна и психологическа помощ от различни специалисти под “един покрив“. Целта ни е да приложим този модел на национално ниво, защото към момента те са само в три области в страната (Монтана, София, Шумен). Имаме желание подобна закрила да се предлага във всеки регион на страната“ - казва Боряна Гидикова.

Боряна припомни, че с дарителска кампания миналата година УНИЦЕФ България е разработила безплатен инструмент за младежи до 24 години и техните родители “УНИЦЕФ стая“, в рамките на мобилното приложение „Разкажи Ми“. То представлява пространство за самоподкрепа с различни упражнения и програми, които се изпълняват самостоятелно и помагат на младите хора да осъзнаят по-добре вътрешния си свят и така да изградят психическа устойчивост и да преодолеят негативните емоции, през които преминават, като тревожност, самота, тъга, страх и гняв.

А за нас, възрастните остава и най-важното в мача срещу живота - информираността и желанието за промяна.

*Кампанията “Подкрепи отбора на бъдещето – Децата“ на УНИЦЕФ България продължава до края на декември месец 2022 година. Без значение от местоположението си всеки може да участва в нея като дари чрез SMS на 1021 и/или на dari.unicef.bg


Снимки:  УНИЦЕФ България, C-Board

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за следобедни валежи в сряда е подаден в 9 области на Западна България

В сряда, 22 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е слънчево. Още преди обяд от запад ще се заоблачи и преди края на деня ще завали. Максималните температури ще са от 21 до 27°, в столицата 22°...

публикувано на 21.05.24 в 19:40

България днес - 21 май 2024 г.

Празнична се очертава "България днес" на 21 май. Отбелязваме празника на Св. св. Константин и Елена и ще поговорим за един древен митичен ритуал свързан с празника - нестинарството. Ще ви поканим на българска изложба в Гърция и ще отправим поглед към..

публикувано на 21.05.24 в 19:00

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят..

публикувано на 21.05.24 в 17:05