Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Въпреки валежите и есенната кал в Украйна се водят тежки боеве

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават опитите на украинската армия да настъпва към окупираната Луганска област. В събота и неделя боеве се водят около 12 ключови селища по фронта в областта, съобщи украинскато командване цитирано от УНИАН. На левия бряг на Днепър руските окупатори продължават да мародерстват и с тирове изнасят промишлено оборудване и награбено цивилно имущество. Най-тежки остават боевете в Донбас, където руските сили денонощно се опитват да настъпят към Бахмут и Авдеевка, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

От началото на войната Русия е изстреляла срещу Украйна около 4700 ракети, каза Зеленски. "Стотици наши градове на практика бяха опожарени, хиляди хора бяха убити, стотици хиляди бяха депортирани в Русия. А милиони са напуснали Украйна, за да търсят убежище в други страни", заяви Зеленски във видеопослание до Международната организация на франкофонията, чиито представители заседават на о-в Джерба в Тунис.

За 9 месеца война Русия е изгубила в Украйна над 8000 единици бойна техника. Данните се отнасят само за потвърдени загуби на техника, съобщават от проекта Oryx. 4927 единици са унищожени, 198 са повредени, 300 са изоставени, а 2619 пленени. Загубите в танкове са 1504, като 522 са пленени. При бронираните машини загубите са 2466, от които 798 са пленените.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празникът на буквите – слънчев, на места с краткотрайни валежи и гръмотевици

В петък, 24 май,  ще преобладава слънчево време, но след обяд отново ще се развива купеста, над планинските райони в западната половина от страната и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. В отделни..

публикувано на 23.05.24 в 20:29

България днес - 23 май 2024 г.

В „България днес“ на 23 май правим обзор на най-важното от случилото се на Балканите през изминалата седмица, разказваме как 24 май, Денят на българската азбука, просвета и култура, се отбелязва по света, за дискусия, посветена на паметта и..

публикувано на 23.05.24 в 19:00

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09