Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Български произведения в юбилейния концерт на Смесения хор на БНР

Смесеният хор на БНР
Снимка: БНР

През 2022 г. Смесеният хор на БНР навлезе в своя 70-и сезон, който продължава на 23 ноември с концерт в Централния военен клуб. Ще прозвучат произведения от Апостол Николаев-Струмски, Стефан Мутафчиев, Георги Попов, Александър Райчев, Славил Димитров, Николай Стойков, Димитър Нинов и др., както и ˮМиса Католика Булгарика” от Юли Дамянов, с участието на Георги Бакърджиев (тъпан). Солисти в програмата са Велислав Нинов, Весела Тодорова, Виктор Кръстанов, Димитър Зашев, Надя Павлова, Сребрина Минева – всички те са певци от редиците на престижния състав. Съпровод на пиано - Моника Гвоздева.

През годините Смесеният хор на БНР е изнасял концерти в Германия, Франция, Великобритания, Италия, Швейцария, Гърция, Япония. Участвал е в мащабни оперни продукции, концерти и записи под палката на големи диригенти, сред които Херберт фон Караян, Жорж Претр, Клаудио Абадо, Пиер Дерво и др.

През 2014 г. хорът на БНР е поканен за участие в грандиозния концерт “Европа пее“ на площада във Виена за 9 май - Деня на Европа – концерт, предаван директно по десетки телевизии и радиостанции, част от European Broadcasting Union.

Съставът е работил под ръководството на известните диригенти Михаил Милков, Андрей Андреев, Никола Липов, Методи Матакиев, Драгомир Йосифов, Румен Райчев. От 2016 г. диригент на хора е Любомира Александрова, която ще дирижира и концерта на 23 ноември.

Ето и едно от песнопенията, които ще прозвучат –ˮБлагослови душе моя“ от Апостол Николаев-Струмски (1886-1971), композитор и диригент на църковни хорове, син на бесарабския българин Николай Николаев – музикален деец с принос към създаване и укрепване на хоровото и оперното дело у нас.

Редактор: Албена Безовска


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:

Още от категорията

"Как да те намеря" – новият сингъл на Крис Гран

Кристиан Грънчаров е музикален изпълнител и автор на песни, който твори под псевдонима Kris Gran . Насочен е към създаването на нова българска музика в поп жанра, с примеси от много други стилове като рок, R'n'B, хип-хоп, фънк и др. Участва във..

публикувано на 06.02.23 в 10:15
Н. Пр.Нарахира Хираши и маестра Венеция Караманова

Диригентката на Детския хор на БНР Венеция Караманова е удостоена с държавния японски орден

На официална церемония в посолството на Япония в България извънредният и пълномощен посланик Нарахира Хироши връчи държавния японски орден "Изгряващо слънце, златни и сребърни лъчи" на главния диригент на Детския хор на Българското национално радио -..

публикувано на 03.02.23 в 17:01

"Ой, девойче" на DJ Тишо и "Гласове на традицията" е номер 1 в международна класация

Българска песен е номер едно в международна класация за денс, хаус и електронна музика. Популярната френска платформа Promo Club е отредила първото място за месец януари 2023 г. на клубния ремикс на песента "Ой девойче", изпълнена от българската..

публикувано на 03.02.23 в 09:15