Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След викторината на Радио България

Паневритмията на Петър Дънов е философия и танц на радостта

7
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кой е въвел практиката за душевно и физическо здраве Паневритмия, разпространена в цял свят? Този въпрос ви зададохме в поредната викторина на Радио България. А отговорите показват, че многоезичната ни аудитория редовно следи нашата медия и е добре информирана за настоящето и миналото на страната ни.

Най-добре запознати се оказаха отново читателите на българската и гръцката ни страница. Съответно 92% и 80% от тях са посочили правилния отговор на нашия въпрос – Паневритмията е създадена от българина Петър Дънов. Правилно са отговорили и 78% от френскоезичната ни аудитория. Разколебаване има при аудиторията ни на турски и албански език, които са посочили с почти с равен брой гласове Петър Дънов и Иван Рилски. Като цяло обаче, личността на българския духовен водач е добре известна сред нашата аудитория.

Кой е българинът Петър Дънов?

Наричат го “Учителя“ или още “Беинсá Дунó“. Роден е през 1864 г. във варненското село Хадърча в семейство на свещеник, завършва гимназия в Свищов и заминава за САЩ, където следва теология и медицина в Бостънския университет. След като се завръща в България, заедно със съмишленици Петър Дънов основава обществото на Бялото братство – религиозно-езотерично учение, което придобива широка популярност по света, като вдъхновява хиляди последователи. Сред тях е и самият Алберт Айнщайн, който заявил: “Цял свят се прекланя пред мене, аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България“. Дънов е автор на хиляди философски беседи и лекции, както и на 150 музикални творби. По света обаче той е най-известен като създателят на мистичния танц Паневритмия.

Какво е Паневритмия?

Това е сложна система от гимнастически музикални упражнения или танц, който хармонизира душата и тялото с природата. Самата етимология на думата “паневритмия” означава всеобщ космически ритъм, затова танцъте създаден на базата на движението на небесните тела и съчетава изпълнение на 28 плавни стъпки и движения с красива музика и текст. Дъновистите са облечени в бяло, те танцуват в кръг по двойки, докато следват ритъма на мелодията. Музиката се изпълнява предимно на цигулката, възприемана като най-близкия до човешкия глас инструмент.


Според Петър Дънов Паневритмията има въздействие върху психиката и физическото ни състояние.

Той твърди, че тя подобрява нашата подвижност и дихателни функции, укрепва мускулатурата и нормализира кръвното налягане. Танцът влияе и на психиката ни, защото се изпълнява при изгрев слънце сред природата, движенията са плавни, разпускащи и следват ритъма на музиката, съпроводена от текст с духовни послания. Така неусетно се разтоварваме от стреса и влизаме в състояние на дълбок покой, паметта ни се подобрява, а мислите ни се подреждат.

Петър Дънов препоръчвал Паневритмията да се изпълнява сред природата през пролетта и лятото.

Тогава, според “Учителя“ енергиите в природата са силно заредени с положителен заряд, а чистият въздух и светлината свободно влизат в тялото и го обновяват.

Най-мащабното и зрелищно изпълнение на ритуала се провежда всяка година на 19 август. На този ден хиляди хора от цял свят, вдъхновени от учението на Петър Дънов, се събират в района на Рилските езера, за да посрещнат заедно т.нар. Слънчева нова година.

Те танцуват в кръг и изпълняват всичките 28 движения на Паневритмията, а лицата им се озаряват от блаженство и покой. Защото дъновистите вярват, че изгревът на този ден има магическо въздействие, а пък Рилските езера са особено енергийно място. Така изпълняващите паневритмия се зареждат със духовна и физическа сила за следващите 12 месеца.

Софиянци се зареждат с позитивна енергия и в т.нар. Градината на Учителя в столичния квартал „Изток“, където през 1944 г. са положени останките на Петър Дънов. Мястото излъчва особен покой, сякаш духът му още е сред хората.

Вижте още:

Снимки: ЕПА/БГНЕС, архив, petardanov.com
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49