Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андреа Савова между Париж и София

Снимка: личен архив

Да живееш в Европа, но между два различни свята – така изглеждат двете страни от битието на една млада българка, родена в София и живееща в Париж. Едва 12-годишна, Андреа Савова заминава с майка си и 6-годишната си сестра във Франция, където е записана да учи в колежа “Бартолди” в Париж. Бързо успява да се адаптира, въпреки че пристига през февруари от България, където дотогава е ученичка във френското училище “Виктор Юго”.

Няколко месеца по-късно, през май, тя представя новото си учебно заведение на конкурса BIG CHALLENGE 2008 на изучаващите английски език във френските колежи и се класира първа, сред 141 000 свои връстници. На национално ниво българското момиче е четвърта, което е невероятно постижение, предвид внушителния брой на участниците – общо 330 000 за всички възрастови групи в цяла Франция. Така тя се превръща в истинска гордост за колежа “Бартолди”, който до този момент не е достигал до такова високо ниво в конкурса.


Във френското училище Андреа не забравя българския език, а през ваканциите, когато си идва в България взема частни уроци по родна реч. След като завършва успешно средното си образование, Анди е приета да учи стоматология в Париж. В момента е последна година студентка, като едновременно кара стаж в университетската болница и работи в стоматологичен кабинет.

Поне веднъж в годината успява да си открадне малко време от натоварената програма, за да дойде в България:

“Всеки път когато идвам си казвам, че трябва да го правя по-често – усмихва се Андреа. – Тук си ми е родината. Винаги изпитвам носталгия, когато след краткия престой трябва да си тръгна. Тук някак се чувствам по-свободна, по-спокойна. Хората са по-дружелюбни. Друг е манталитетът, друга е културата. Когато идвам тук, сякаш се връщам в детството. А когато съм там, страната ми много ми липсва.“

Професията избира още когато е малка, донякъде заинтригувана от работата на баба си, която е стоматолог. Шегува се, че с прохождането си, на прощъпулника, тръгва към бабините инструменти и това сякаш я орисва да следва нейния път.


А животът и работата в Париж са истинска надпревара с времето, където ежедневието те засмуква, за да те остави в края на работния ден без дъх. Затова всеки път когато се връща в България, Андреа се наслаждава на живота в София и спокойствието в природата, планините ни и любимото море.

“В Париж съм си свикнала. Вярно е, че по-голямата част от живота ми е преминала там, но сърцето ми е тук. Понякога се чувствам като изкоренено дърво … или като откъснато цвете между Париж и София.“

Затова и винаги се връща тук, където е родена, при любимите ѝ хора.

При поредното си идване в София, се запознава с холандец, който избрал да се установи за постоянно в страната ни. Зачудена го попитала какво го е накарало да направи този избор. Краткият отговор бил: „Quality of life“ (“Качеството на живота“), с което затвърдил усещането ѝ, че в България наистина се живее по-свободно и спокойно. “Да, хубаво е да има ред и правила – отбелязва тя  – но не е нужно да се прекалява.“

На въпроса дали би се върнала да живее в България, Андреа не изключва възможността: "Със сигурност ще се върна някой ден, не знам дали ще е за много дълго или само да се заредя, но си я обичам родината".

Снимки: личен архив, Дарина Григорова

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албена Рошкова в древния град Босра

Истинското лице на Сирия – една българка обикаля сама възстановяващата се от войната държава

Тя е инженер, живее в Козлодуй и обича да пътува. Но когато заявява на мъжа си, че възнамерява да посети Сирия, той отказва да я придружи и да пусне дъщеря им с нея. Това обаче не я спира да осъществи отколешната си мечта. В продължение на месец и..

публикувано на 25.10.23 в 10:35

Балерината Русалия Кирова – вдъхновител и пристан на художника Димитър Киров

В старинен град – белязан от стъпките на траки и римляни – съзира ангелско създание и остава пленен до вечност. Той – верен обожател и закрилник, а тя – вдъхновител и пристан на неспокойната му душа. Донка Паприкова , наричана “Българската..

публикувано на 24.10.23 в 15:05

Избраха проф. Станимир Сираков за лекар на 2023 г.

Проф. д-р Станимир Сираков получи наградата "Лекар на годината" за 2023-та. Той е част от екипа на болница "Св. Иван Рилски" и ръководи сектор "Интервенционална рентгенология". Носителят на отличието заяви: "Пожелавам си малко повече разбиране и..

публикувано на 20.10.23 в 09:29