През последните години пуйката започва да намира място и на българската коледна трапеза. Въпреки несъмнените си ползи и вкусови качества обаче, пуешкото продължава да не е сред най-предпочитаните меса в България.
Проблем е и високата цена на фуражите, които се внасят от Аржентина, Бразилия и САЩ, а огромен дял на българския пазар заемат румънските пуйки, които се купуват на ниски цени, но отстъпват по качества на родното производство.
„Българските пуйки са с изключително качество, още повече, че на пазара се предлагат основно охладени – подчертава Ивайло Гълъбов. – Вносните птици са предимно замразени, което нарушава хранителните качества. Според мен консумацията на дребно на пуешко месо в България е сред най-ниските в Европа.“
Производителите на пуешко месо в България не получават субсидии, а единствената компенсация е за хуманно отношение и тя няма стимулиращ ефект. В същото време пуйководството е рисково и изисква сериозни инвестиции, тъй като заради липсата на традиции в отглеждането на тези птици са необходими развъдни стада, люпилни, специализирано оборудване и сгради.
Въпреки всички трудности в бранша в гр. Стара Загора се отглеждат пуйки за месо и угояване.
„Наблегнали сме на български пуйки, създадени на базата на внесени отвън преди години птици - разказва доайенът в отглеждането им Митко Лалев, професор към секцията „Птицевъдство“ в Земеделския институт в града, който се занимава с научна дейност вече 40 г. – При пуйките още от малка възраст се изискват високобелтъчни смески, което завишава цената на месото, а тенденцията е занижаване на производството на пуешко месо в световен мащаб. В момента то е 5% от птичето месо и продължава да намалява.“
Българските пуйки се отглеждат с отбрани фуражи и без използването на отпадъчни продукти. Проф. Лалев е категоричен, че пуешкото е едно от най-полезните меса с високо съдържание на аминокиселини и други полезни вещества.
„Най-качественото месо е при пуйките, които се отглеждат на пасищни условия, но в България вече почти няма такова – уточнява проф. Митко Лалев. – Качеството на българския продукт зависи преди всичко от начина на хранене. Във финалния период ние изключваме всички компоненти, които не са полезни за хората, докато чуждите производители се придържат към интензивния начин на производство, стараейки се птиците бързо да стигнат необходимите килограми.“
Може ли пуйката да измести традиционното за България свинско месо, особено на коледно-новогодишната трапеза?
„Българите нямаме традиция за консумирането на толкова много пуешко. За Коледа българите колят прасе, така че и в бъдеще то няма да бъде изместено – смята проф. Лалев и споделя рецептата за най-вкусната пуйка: – Тъй като цяла пуйка изисква голяма фурна и търпение при приготвянето, ще препоръчам бялото филе да се направи под формата на панирано месо с корнфлейкс, сосове и подправки. Бутчетата обикновено се готвят със зеле или с топено сирене и сметана, а от фенера може да се направи вкусна супа.“
В "България днес" на 9 Април слушайте: 01:58 - Актуална информация от България и света 09:34 - Прогноза за времето у нас и по света 15:08 - Кампанията "Continuons en français – да следваме на френски в български университети"..
В четвъртък , 10 април, облачността ще се увеличи до значителна и ще започнат валежи предимно от дъжд. Ще бъде ветровито с умерен, в Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина до силен и поривист запад-северозападен вятър...
На 9 и 10 април президентът Румен Радев участва в Делфийския икономически форум в Гърция. Събитието събира държавни и правителствени ръководители, представители на академичните среди, бизнеса и неправителствения сектор, които обсъждат..
Възможно ли е още от 2026 г. предметът "Добродетели и религии" да влезе в учебните програми и вече да бъде задължителен – това е дебат, около който се..
Възможностите за висококачествено висше образование на френски език в България ще бъдат представени по време на образователно изложение в Скопие...
8 април е денят в който ромите по света честват своята идентичност. "Международният ден на ромите е време, в което да покажем, че ние сме част от..