Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кампанията на БНР "Българските посланици на културата" очаква вашите предложения

Нина Цанева: Искаме да допринесем за създаване на духовна общност на българската култура, независимо от географските ширини, на които се разпростира

За втора поредна година програмата за култура на БНР – “Христо Ботев“, организира кампанията "Българските посланици на културата". Идеята е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори, представители на танцовото изкуство и пр., които със своето творчество през 2022 година прекрачват географските граници на страната ни. Това са българи, които правят България разпознаваема в световното културно пространство.

“Каним слушателите ни да предложат имена на такива наши отличили се през 2022 г. творци, които според тях могат да бъдат наречени “български посланици на културата”, каза в интервю за Радио България Нина Цанева, журналист в програма “Христо Ботев”, която е инициатор и основен двигател на кампанията. И още:

“Тази инициатива беше подкрепена и от организации на българските творци зад граница, което показва, че е възможно да направим мост между творците в България и тези, работещи в чужбина и всяка година да правим среща в ефира, за да популяризираме имената им, тяхното творчество и да го направим разпознаваемо тук, на наша територия. За съжаление слушателите ни познават повече творците, които живеят и работят в България и са разпознаваеми в световното културно пространство, за сметка на нашите автори извън страната. И аз съм много щастлива за една среща в СБЖ, която беше организирана с творци извън България, където бяха показани техни нови издания и книги от 2022 година. Тяхното творчество ще бъде представено в БНР в следващите 12 месеца. По този начин искаме да допринесем за създаване на духовна, свободна общност на българската култура, независимо от географските ширини, на които се разпростира“- казва Нина Цанева.

През 2021 г. слушателите на обществената ни медия имаха възможност в продължение на един месец да номинират артисти от всички жанрове. Сред получените десетки предложения жури избра имената на 22-ма български творци.

Сега БНР призовава слушателите да изпращат своите предложение на адрес kulturniposlanitsi@bnr.bg до 16 декември.

В началото на следващата година жури с представители на Министерството на културата, на Държавния културен институт, БНР, БНТ, БТА и други институции, ще селектира българските посланици на културата за 2022 година.

А най-голямата ни амбиция е да успеем да реализираме, с подкрепата на ръководството на БНР, ежегоден форум на културата, който да събере творците в страната и тези извън нея, за да обменят опит, да представят своите търсения, да общуват с българските институции в сферата на изкуството и културата. Защото „духът е този, които ще ни въздигне и ще ни помогне да преминем през всичко, което ни се случва в последните години“ – това са думи на Здравка Евтимова във видео визитката на сайта на БНР, която представя лицата на тазгодишното издание на инициативата, а това са Здравка Евтимова, Теодора Димова, Теодосий Спасов и проф. Греди Асса. Благодаря им сърдечно за подкрепата“ – каза в заключение Нина Цанева.

Вижте визитката на кампанията с нейните лица:

А ето и списъка на българските посланици на културата за 2021 г.:

Александър Шурбанов – поет и преводач, Венеция Караманова – диригент, Георги Господинов – писател, Греди Асса – художник, Жаклин Вагенщайн – издател и куратор,  Захари Карабашлиев – писател, Здравка Евтимова – писател, Йордан Камджалов – диригент, Капка Касабова – писател, Катрин Томова – художник, Людмил Ангелов – пианист, Мари Врина – преводач, Мила Искренова – хореограф, Мирела Иванова – поет, драматург, Найден Тодоров – диригент, Петър Вълчанов – кинорежисьор, Соня Йончева – оперна певица, Сузана Клинчарова – арфистка, Теодор Ушев – графичен дизайнер и аниматор, Теодосий Спасов – музикант, Юлиана Антонова - Мурата – писател, Явор Гърдев – режисьор.

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Милчо Левиев

Централна алея и монумент в Пловдив ще пазят спомена за легендарния джаз музикант Милчо Левиев

По повод честванията на 85-годишнината от рождението на световноизвестния джаз музикант и композитор Милчо Левиев, който ни напусна преди време , специална алея в Пловдив ще бъде наречена на негово име.  Тя се намира на известния хълм Сахат тепе,..

публикувано на 04.02.23 в 11:15

Представят изложба с вещи на знакови личности от българската история

В Националния военноисторически музей (НВИМ) в София е подредена изложба "Памет за бъдещето". С нея музеят подновява традицията в началото на всяка година да представя част от най-любопитните експонати, дарени през предходните години, една добра..

публикувано на 03.02.23 в 09:05

На 1 февруари Кюстендил се превръща в център на живописта

"Геният, това е оня фермент, който кара ширата да кипи и да става на вино. Във всяка капка шира от грозде има милиони ферменти, които бъкат, които врят, които кипят, които се изявяват, но забележи, синко, - ако намерят условия да се проявят. У..

публикувано на 01.02.23 в 05:55