Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български фолклор завладява Валядолид на 3 декември 

2
Вече 12 години танцов състав “Огнени ритми”, един от домакините на събитието, съхранява българския фолклор зад граница

Много танц, песни и веселба ще изпълнят съботния ден на сънародниците ни в испанския град Валядолид, където на 3 декември ще се състои фестивалът "Нашият танц – нашата страст". В него ще се включат български фолклорни групи от Испания, както и гости от други държави - Германия, Молдова, Великобритания. Домакини са Асоциацията за подпомагане на имигрантите „Стара планина“- Валядолид и танцов състав "Огнени ритми".  

Още преди обед за децата е организирана работилница за изработка на сурвачки, кукерски маски и български шевици. След това ще бъде открита и изложба с детски рисунки, пресъздаващи българския фолклор. Творбите са изпратени във връзка с тематичен конкурс, който се провежда за шеста година, поради което ще бъдат оповестени и отличените с награда картини. "Истинска магия са сътворили всички деца. Журито беше много затруднено в избора си", споделят организаторите. 

Специални гости на концерта са родопският славей Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, заедно със синовете си Стоян и Христо Яневи, които вървят по неговите стъпки.

Снимки: Facebook/AsociacionStaraPlanina



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

 Цветана Манева

Цветана Манева в ексклузивна среща с българите във Виена

Виена e единственото място извън България, където пленителната Цветана Манева ще отпразнува своята 80-годишнина. Пред сънародниците ни в австрийската столица ще бъде представен за първи път зад граница спектакълът "Честит рожден ден, Цветана", създаден..

публикувано на 20.04.24 в 05:10

Читалище "Кокиче" – българите в Япония за първи път регистрират свое образователно дружество

Втората по големина общност на сънародници в Япония регистрира първото българско образователно дружество в Япония - читалище „Кокиче“. Българската общност в региона Кансай е втората по големина и концентрация след тази в Токио, уточняват..

публикувано на 19.04.24 в 13:26

Град Русе е на фокус в Дните на България в Канада

За пети път в Британска Колумбия ще се проведат Дни на България в Канада, съобщи за БНР Генералният консул на страната ни в Торонто Велислава Панова . Събитието е на 19 април, като за първи път ще бъде домакинствано от град Салмън Арм. Панова..

публикувано на 19.04.24 в 05:55