Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На прага на големия финал в Катар, българска кампания пита “Правилно ли е това, FIFA?”

Снимка: Фондация GLAS

Часове ни делят от големия финал на 22-то Световно първенство по футбол в Катар. Най-популярният спортен форум след Олимпиадата вече записа името си в историята, като най-скъпото организирано някога първенство, първото с домакин арабска държава, за първи път форумът се проведе през зимата и е първият, в който арабски отбор (на Мароко) достигна до полуфиналните двубои. Наред с всичко това, първенството в Катар беше белязано и от редица скандали - финансови злоупотреби, лоша организация във фен зоните, сигнали за подкуп, ограничения и нарушения на човешките права, които притъпиха футболната еуфория, каквато познавахме досега. Въпросът - “Каква е цената и струва ли си да я платим?“ - подтикна една българска фондация да организира кампания под мотото “Правилно ли е това, FIFA?”.

Чрез инициативата си фондация GLAS и креативна агенция proof насочват вниманието към въпроси, свързани със защитата на правата на хората, работната експлоатация на мигранти, участвали в построяването на инфраструктурата за Мондиал 2022 и отношението на Международната футболна организация към случващото се. „Кампанията не е насочена само към ЛГБТ общността, а общо към човешките права. Това, което стои зад това Световно първенство са хиляди човешки животи и нашата цел е да провокираме публична реакция за правата, които се потъпкват“, каза пред БНР Симеон Василев от фондация GLAS. Той припомни, че подготовката и организацията на първенството е взела 6500 жертви – мигранти, участвали в строителството на стадионите, които са загубили живота си поради лошите условия на труд. Дни преди началото на състезанието бяха забранени и всички знамена с цветовете на дъгата по стадионите, ясен за мнозина знак за нарушаване на свободата на словото и изразяването, подкрепено от FIFA. Стигна се дотам, че ситуацията засегна и самите участници на Мондиала с решението на организацията да накаже с директен жълт картон капитаните на отборите на Англия, Уелс, Белгия, Нидерландия, Швейцария, Германия и Дания, ако си позволят да излязат на терена с ленти “One love” в подкрепа на хората с различна сексуална ориентация. В отговор отборът на Германия направи първата си официална снимка на терен преди мача си с Япония, като всеки играч запуши устата си с ръка в израз на несъгласие.

Световното първенство ще приключи, но проблемите няма да изчезнат. Трябва да държим Катар и FIFA отговорни”, категоричен е Симеон Василев. Кампанията “Правилно ли е това, FIFA?” призовава хората да разпространят “правилните публикации” в Instagram и Facebook, които да споделят със света, като отбележат @FIFA“. И за да достигне до повече хора, основният език, на който се осъществява инициативата, е английски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09
Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45