Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба показва изкуството в пощенските картички от миналия век

Снимка: Национален политехнически музей

Поздравление за Коледа, предложение за брак или новина за края на войната… всичко това, написано на пощенска картичка без плик и марка, но доставена до адрес. Миналото сякаш не е толкова далеч, колкото си мислим - напомня ни изложбата "Вернисаж на суетата" на Регионален исторически музей – Кърджали, която гостува в Националния политехнически музей в София.

Експозицията представя семейната колекция на Катиша Илиева от 137 броя черно-бели и цветни пощенски картички, обхващащи периода от 1913 до 1931 г.. По-голямата част от тях са от времето на Първата световна война (1914-1918) и изпращани от фронта - така наречените "войнишки" картички. С други се честитят празниците като Коледа, Нова година, Възкресение Христово, именни дни, краят на войната, коронацията на цар Борис III и др.

Самите пощенски картички са малки произведения на изкуството и изложбата е първата инициатива, която ги показва именно в тази светлина. Те са автентично отражение на историческата действителност и умален образ на човешкото ежедневие, вкус и суета, казват кураторите. Повечето включени експонати са на европейски издателства, сред които такива от Полша, Чехия, Унгария, Германия и Франция, но не липсват и български. А посланията на гърба на всяка красива картичка отпреди век отразяват огромното разнообразие на човешки чувства и преживявания, които изпитваме и днес.

По думите на специалистите, подобни артефакти се срещат в частни колекции, а цената им може да бъде много висока. Семейната колекция е дарена на Регионалния исторически музей в Кърджали през 1987 г. от Недялка Илиева Яневска, пряк наследник на собственичката.

Изложбата "Вернисаж на суетата" гостува в София по повод 65-ата годишнина от създаването на Националния политехнически музей и може да бъде разгледана до март 2023 г..

А още любопитни факти, свързани с традицията на коледните картички в България и другите задължителни атрибути на празника – прочетете в публикацията „Кога грейва първата коледна елха в България?“ от архива на Радио България.

По публикацията работи: Марта Рос Монтаня

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19
Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30