Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законови промени и липса на институции отказват македонските българи да следват в България

Снимка: БГНЕС

Законодателни промени и липсата не редовно правителство нанесоха удар върху желаещите българи от Северна Македония да следват в български университети, пише БГНЕС.

За последното десетилетие от 2010 до 2019 г., до преди пандемията от Covid е отчитано нарастване на постъпилите на обучение от 500 през 2010 г. до 1000 през 2019 г. Следва спад и той се дължи не толкова на пандемията, колкото на законови промени и липсата на действащ орган, който да разреши създадените казуси. Консултативният съвет, който е трябвало да решава проблемите, не е работил от март 2022 г., поради липсата на редовно правителство, се казва в обобщението.

След 2019 г. българската държава променя изискванията за документите, с които се кандидатства, по постановления на Министерския съвет с номера 103 и 228. Това оказва отрицателно влияние върху бъдещите кандидат-студенти, като проблемът е, че повечето от желаещите не разполагат с такива документи.

Всички тези проблеми са решими, ако започне работа Консултативният съвет за българско гражданство, се казва в анализа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българин учи деца в Уганда на български песни и хора

Ученици в Уганда се учат да пеят български песни и да играят нашенски хора. Това става благодарение на Даниел Делибашев, който е създал училище в африканската страна и помага на местни деца. Той беше награден с почетна грамота от министъра на..

публикувано на 28.05.24 в 15:47

Германският град Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд

"На добър път към дома, царю Фердинанд" – под това заглавие от пресслужбата на германския град Кобург разказаха за тържествената прощална църковна церемония, с която жителите на града се простиха с именития си съгражданин. Посмъртно пренасят в..

публикувано на 28.05.24 в 15:34

БНР ще звучи по Радио-телевизия Цариброд и ще подкрепя инициативи на българите в Сърбия

От месец юни българите в пограничния район на Сърбия ще имат още една врата към България. По местната Радио-телевизия Цариброд ще звучат предавания и новини, създавани от Българското национално радио. П ърво ще започнат да се излъчват Обедният..

публикувано на 27.05.24 в 19:30