Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ха, кажете сега дружина: Да бъде!"

Коледарски буенек, специален подарък от БНР

Снимка: bojentsi.com/bg

„Славете, момци коледари,
че заварихме тия добри хора,
на ядене, пиене и добро веселие.
Че ни посрещнаха като брат брата,
че ни дариха добра дара,
добра дара, вит-превит кравай,
на кравая златна ябълка.

Ха, кажете сега дружина: "Да бъде!"
Седнала е Божа майка на могила,
да си дари злато и сребро.
На кому дала с лъжица,
на другиму с паница,
а на тия хора с цялата кола!
Ха, кажете сега дружина: "Да бъде!"…“

Коледарските наричания в днешния празничен ден имат "магическата" сила да орисват със здраве, изобилие и добро. А заедно с коледните благословии към стопаните на домовете, в които се спират, момчетата огласят селищата и с коледарски песни.

И ние, като коледарите, влизаме в домовете ви с "Коледарски буенек" и "Бавна мелодия" – едни от най-новите записи на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов – специален коледен подарък за слушателите ни от изпълнителите и продуцентския екип на нашата медия.

Солист е известният гайдар Недко Царев – блестящ инструменталист, участник в редица проекти, дългогодишен преподавател в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" – гр. Варна. Недко Царев е автор на двете пиеси, написани в стила на традиционната музика. Аранжиментът е на Ангел Добрев.

Буенекът е буйно, несключено (не в кръг) хоро, което се играе по време на пости. Главни действащи лица в коледарския буенек са момците. Те се хващат на верига и изпълняват танца със ситни стъпки, набиване и лъкатушене.


Снимки: bojentsi.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05