Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арменската общност посреща Бъдни вечер в новия си храм в София

Снимка: armenianchurch-sofia.org

След повече от 30-годишни усилия за събирането на средства и градеж, арменците в София посрещат Рождество Христово в своя новопостроен храм в столицата. Новата арменска църква е и единственият храм на арменците в София. Тя отвори врати през юни 2022 г., наречена е "Света Богородица" (намира се на ул. "Лайош Кошут" 6) и тази година там ще бъде отслужена първата църковна служба за Бъдни вечер.

Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници, който се отбелязва в Армения и от арменците по света на 5 януари, а Рождество Христово - на 6 януари. Арменската църква чества в един и същи ден и Рождество, и Богоявление. Както повелява традицията на Арменската апостолическа църква, в навечерието на Рождество свещеникът освещава нарове, които след края на службата се раздават на вярващите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

Грозят ни санкции от ЕК, ако не ускорим одобряването на проекти за възобновяема енергия

Европейската комисия призова България и още 25 страни от ЕС да въведат правилата за ускоряване на процедурите при издаването на разрешителни за проекти за възобновяема енергия. Новите правила трябваше да влязат в сила до 1 юли т.г., затова..

публикувано на 26.09.24 в 16:44

България и Италия отбелязват 145 г. дипломатически отношения

България и Италия днес честват в префектурата на Милано 145-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения, съобщи кореспондентът на БНР Елена Шаханова. Събитието, организирано от Генералното ни консулство в Милано, е под..

публикувано на 26.09.24 в 16:38