Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Националния етнографски музей разказва за българите в Румъния

Снимка: БГНЕС

Изложба "Българите в Румъния" ще бъде открита на 24 януари в Националния етнографски музей в София. Тя представя културно наследство от фонда на музея. Изложбеният проект се реализира с участието на представители на българската общност в Румъния, сред които са Виктор и Габриел Кочуба – колекционери на стари снимки и пощенски картички, и Габриела Миту-Булариану – изследовател на традиционното народно облекло на българите в Чопля, предаде БТА. 

Изложбата е част от събитията, посветени на 25-годишнината от създаването на концепцията "Falmis – Uvec falim" (традиционен поздрав на банатските българи, идващ от приветствието между католици "Хвален да бъде Исус Христос" и отговора "Винаги да бъде хвален").

На откриването ансамбъл "Фалмис" към Дружеството на банатските българи в България – Фалмис, ще представи два танца на банатските българи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 60 държави по света ще гласуват българите за Народно събрание на 9 юни

С решение на ЦИК са определени 769 избирателни секции в 60 държави за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание . Най-много секции има в Турция – 166, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия – 118, Германия – 103, Испания – 64,..

публикувано на 23.05.24 в 20:22

Българите в Грузия се събраха за Деня на българската просвета

В навечерието на 24 май - Деня на българската азбука,просвета и култура и на славянската книжовност, дипломатите от мисията ни в Тбилиси организираха (на 22 май) в двора на посолството събиране на българската общност в Грузия и свързаните с България..

публикувано на 23.05.24 в 20:09

"Цветовете на България" събра с изложба в Буенос Айрес художничката Петя Илиева

Фолклорната изложба "Цветовете на България" на българската художничка Петя Илиева беше показана преди дни в аржентинската столица Буенос Айрес. Картините на Петя Илиева илюстрират орнаменти на традиционното българско облекло като част от богатото..

публикувано на 23.05.24 в 15:19