Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво знаем за мегалитните структури на Сърнена Средна гора?

Светилищата на траките са разположени в най-красивите кътчета на Сърнена Средна гора
Снимка: Венета Николова

"Слънчева врата“, "Правите камъни“, "Люляковото светилище“, "Яйцето на змеицата“ … – това са все названия на тракийски мегалити, разпръснати в Сърнена Средна гора. Някои от тези древни съоръжения са проучени и вече са достъпни, благодарение на изградените от Община Брезово пътеки с указателни табели. Но други още дремят в гънките на планината, необезпокоени от времето, хорското любопитство и науката. "Целият район е новооткрит за тракологията. Допреди 12 години никой не знаеше, че тук има мегалити“, казва Радню Шопов от Туристическия център на Брезово.

Край с. Розовец са поставени основите на българската тракийска археология

Факт е, че Сърнена Средна гора дълго време е била пренебрегвана от археологията и то съвсем незаслужено. Още повече, че в района се намира първото археологическо находище в България. В края на XIX век край село Розовец за пръв път са открити тракийски златни венци, златен династически пръстен, както и изящен сребърен ритон със златни инкрустации, подобен на този от Панагюрското съкровище. Но за мегалитите в Сърнена Средна гора се заговори едва отскоро и то благодарение на проучвателната работа на местни краеведи в сътрудничество с траколога проф. Валерия Фол. Така, на бял свят изникват удивителни свидетелства за една високо развита цивилизация с познания и инженерни умения, които будят възхищение и … недоумение.

Малкият казан на Люляковото светилище

Най-известният обект в района е "Люляковото светилище“ с т.нар. слънчева стела – двуметров каменен блок, издялан преди хиляди години с математическа прецизност във формата на пламък, насочен на юг. Камъкът съдържа слюда и когато при лятното слънцестоене, слънцето го огрее, той блести по особен начин, научаваме от Радню Шопов. Наблизо пък попадаме на тракийския култов комплекс "Яйцето на змеицата“ с гигантско каменно яйце, поставено върху специално издялан в скалата улей:

Яйцето на змеицата
"За древните траки яйцето е имало астрално значение – казва Шопов. – Те са смятали, че от такова яйце е произлязъл животът на земята. На 100-тина метра южно от яйцето има олтарна масичка и олтарен камък. Там древните траки поднасяли дарове на боговете. Течните дарове са ги пускали в улея под яйцето, а тези в твърдо състояние са ги поставяли на ритуалната маса.“

Радню Шопов си спомня как  случайно открил т.нар. „Слънчева врата“ над село Розовец. Каменното скупчване е с оформен от човешка ръка вертикален процеп. Между стените му е поставен огромен блок, така че да образува проход или врата към отвъдното. Траките са издялали в скалата и изображение на слънчев диск.

Слънчева врата над с. Розовец

"През месец декември 2018 г., докато се разхождахме с мой приятел, попаднахме случайно на нея / „Слънчева врата“ - бел.ред./. Тя беше увита в огромен храст. Разчистихме я и се отвори този проход. Ние минахме през него и когато видяхме издялания слънчев диск насреща, буквално онемяхме. На следващата година заведохме проф. Фол на мястото и тя каза, че това е уникално съоръжение. Траките са вярвали, че човек може да мине от нашия свят към отвъдния през врата, която се отваря в определен ден на годината. По този начин Орфей преминал от единия към другия свят и намерил Евридика“ – разказва Шопов.

В района на село Златосел се намира долменът "Плочата"  от II хилядолетие пр. н. е. При градежа му древните са използвали две огромни опори, върху които са поставили гигантски камък, така че да оформят своеобразна гробница.В гората край село Розовец пък се е спотаила гигантска чаша. Наричат я Кутела или „Чашата на боговете“. До нея са открити следи от друг подобен съд. Предполага се, че е била използвана като баптистерий през Средновековието. Но съществува теория, според която тя е от времето на траките, които я използвали като култов съд. "А най-невероятната хипотеза е на един руски учен, според когото преди нас на Земята е съществувала раса на 3-4-метрови гиганти и те са използвали този съд, който не принадлежи на нашата цивилизация“ – казва Шопов.

Никой не знае още колко загадъчни структури, притихнали от хилядолетия в горите на Сърнена Средна гора, очакват да бъдат открити, за да разбулят поне малка част от историята на древните цивилизации, обитавали нашите земи.

Вижте видеото с някои от най-интересните древни структури, разпръснати сред възвишенията на Сърнена Средна гора.

Снимки и видео: Венета Николова

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06

Навлизаме във Великите пости без духовен пастир

"И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците ни…" Всеки християнин помни смисъла на тази фраза от Господнята молитва, защото около нея е изградено Христовото учение за любовта и прошката. Знае, че който не е способен да прости,..

публикувано на 17.03.24 в 04:30

България скърби за своя духовен пастир

Напусна ни една наистина светла личност, духовен баща и пастир на народа ни - обичания патриарх Неофит. Свещеници от Русенската епархия, която в продължение на 19 години беше оглавявана от дядо Неофит, посрещнаха с голяма тъга новината за кончината..

публикувано на 14.03.24 в 10:05