Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ще има български културно-информационен център в Тараклия

Снимка: moldovenii.md

Депутатите възложиха на министъра на културата в тримесечен срок да предприеме нужните действия за откриване и финансиране на български Културно информационен център в град Тараклия, в Молдова. 

Основната част от българското национално малцинство в Молдова е концентрирано в Тараклийски район. 66% от населението там е с българска етническа принадлежност. Само в административния център в град Тараклия процентът е близо 80. Очаква се центърът да подкрепи и разшири дейността на съществуващите вече 30 културни институции на бесарабските българи, в които са обхванати 5000 деца. 

Преди гласуването лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов определи разкриването на центъра като закъсняло. 


Още от категорията

Крайстчърч, Нова Зеландия

Оптимизъм и по-висока избирателна активност бележат изборите в Нова Зеландия

Стабилна и по-висока избирателна активност от 59%, в сравнение с тази през октомври миналата година, отбелязва изборната секция в Крайстчърч, Нова Зеландия. Заедно с тази в Окланд тя беше първата, която даде начало на изборния ден още в 22 часа..

публикувано на 02.04.23 в 10:37

В Мелбърн гласуват в българската църква с надежда за далечната родина

Точно в 7:00 ч. местно време избирателните секции в Австралия отвориха врати за сънародниците ни, желаещи да гласуват за бъдещето на България. На тяхно разположение са общо 6 секции в градовете Аделаида, Бризбън, Мелбърн, Пърт и Сидни. В..

публикувано на 02.04.23 в 10:15

Изборният ден за българите в чужбина започна

Първите две избирателни секции зад граница в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия отвориха врати точно в 7:00 ч. местно време (22:00 ч. българско време снощи) за българските граждани, които желаят да изберат представители за 49-то Народно събрание,..

обновено на 02.04.23 в 09:45