Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За колорита на ромската Нова година

По стар обичай ромите у нас посрещат "Банго Васил"

8
Ученици от Ябланица в посолството на Австрия
Снимка: Център Амалипе

С поредица от събития в София и цялата страна център „Амалипе“ и стотици училища, образователни медиатори и младежки групи за толерантност и гражданско участие отбелязват празника Василица, известен и като „Ромската Нова година“. Те бяха поздравени от посланиците на САЩ, Франция, Германия, Австрия, Великобритания, Нидерландия и други европейски държави, от министрите на образованието, здравеопазването, труда и социалната политика, вицепремиери, народни представители, кметове и областни управители – информират от центъра.

Ромски деца от Койнаре в посолството на Великобритания

Василица, позната и под името „Банго Васил“, е календарен празник, който част от ромите в България и на Балканите празнуват на 13, 14, 15 януари. Отбелязването му е свързано с множество легенди, най-популярната от които разказва, че дяволът разрушил моста, по който минавали ромите, но св. Васил го възстановил и така спасил ромите.

Третокласници от Ихтиман зарадваха с песни и танци нидерландския посланик

От златната колекция на „Радио България“ за днешния празник сме избрали да си припомним радио срещата с пастор Борислав Асенов. Любовта му към поезията на български и ромски език, както и двете му висши образования – по туризъм и богословие, го правят интересен събеседник. Чуйте го в интервюто на Магдалена Гигова с него в публикацията „Банго Васил съчетава в традицията си Рождество Христово и Васильовден“.

Чуйте и предаването ни „България днес“, където също разказваме за Ромската Нова година.

Снимки: БГНЕС и Фейсбук/Център "Амалипе"

По публикацията работи: Красимир Мартинов

Галерия

Още от категорията

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10

Мистерията на Странджа планина и нейните богатства

Развитието на туризма у нас накара много българи и чужденци да търсят по спокойни и уединени места, в които да избягат от пренаселените градове и някои курорти. А Странджа, която все още се слави като една от най-неизследваните български..

публикувано на 23.08.23 в 11:30