Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За колорита на ромската Нова година

По стар обичай ромите у нас посрещат "Банго Васил"

8
Ученици от Ябланица в посолството на Австрия
Снимка: Център Амалипе

С поредица от събития в София и цялата страна център „Амалипе“ и стотици училища, образователни медиатори и младежки групи за толерантност и гражданско участие отбелязват празника Василица, известен и като „Ромската Нова година“. Те бяха поздравени от посланиците на САЩ, Франция, Германия, Австрия, Великобритания, Нидерландия и други европейски държави, от министрите на образованието, здравеопазването, труда и социалната политика, вицепремиери, народни представители, кметове и областни управители – информират от центъра.

Ромски деца от Койнаре в посолството на Великобритания

Василица, позната и под името „Банго Васил“, е календарен празник, който част от ромите в България и на Балканите празнуват на 13, 14, 15 януари. Отбелязването му е свързано с множество легенди, най-популярната от които разказва, че дяволът разрушил моста, по който минавали ромите, но св. Васил го възстановил и така спасил ромите.

Третокласници от Ихтиман зарадваха с песни и танци нидерландския посланик

От златната колекция на „Радио България“ за днешния празник сме избрали да си припомним радио срещата с пастор Борислав Асенов. Любовта му към поезията на български и ромски език, както и двете му висши образования – по туризъм и богословие, го правят интересен събеседник. Чуйте го в интервюто на Магдалена Гигова с него в публикацията „Банго Васил съчетава в традицията си Рождество Христово и Васильовден“.

Чуйте и предаването ни „България днес“, където също разказваме за Ромската Нова година.

Снимки: БГНЕС и Фейсбук/Център "Амалипе"

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

19 юли е Денят на българската дипломация

Изкуството и практиката на провеждане на преговори между представители на групи или държави - така накратко може да обясним значението на термина дипломация. Думата произхожда от антична Гърция, когато пратеници на управници предавали важни бележки и..

публикувано на 19.07.23 в 05:05

Празникът на светите апостоли Петър и Павел е сред най-тачените през лятото

Светите апостоли Петър и Павел са двама от най-почитаните, известни и влиятелни апостоли на Християнската църква. Апостол Петър, по рождение Симон, е един от първите ученици на Спасителя, избран от Него да бъде камъкът, върху който да се изгради..

публикувано на 29.06.23 в 04:15

В навечерието на Еньовден "небето се отваря"

Празникът Еньовден  се отбелязва винаги на 24 юни, когато църквата почита рождението на Св. Йоан Кръстител. Фолклорната традиция е свързана с деня на лятното слънцестоене, когато слънцето "трепти" и "играе" на изгрев и се отправя към зимата...

публикувано на 23.06.23 в 05:35