Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания ще предаде на Украйна ударни хеликопктери

хеликоптер Apache AH64 E
Снимка: БГНЕС

Руският терор може да бъде спрян само на бойното поле, заяви украинският президент Володимир Зеленски, след като при нова вълна от ракетни нападения бяха поразени жилищни сгради и енергийна инфраструктура. Той добави, че украинските сили са свалили повече от 20 от общо 30-те руски ракети. 12 са цивилните убити само в град Днепър, след като руска ракета на 14 януари удари жилищен блок. 73-ма са ранените извадени от руините, обявиха местните власти. Сред пострадалите са и 6 деца. Според украинското оперативно командване „Юг“ на 15 януари е возможна нова ракетна атака, защото руските кораби в Черно море на 14-ти са изстреляли едва половината от заредените от тях ракети „Калибър“. 

Великобритания ще изпрати на Украйна ескадрон от 14 танка Challenger 2, 30 самоходни оръдия AS-90 и "убийците" на танкове хеликоптери Apache AH64 E, съобщава в-к „Mirror“, като се позовава на източници в британското министерство на отбраната. 

Турция е готова да работи за локално спиране на огъня в Украйна, защото счита, че и двете страни във войната нямат достатъчно сили и средства за победа, съобщи Hurriyet Daily News. Според Ибрахим Калън говорител на турския президент Реджеп Ердоган малко е вероятно Киев и Москва да са готови на всеобщо мирно споразумение в близките месеци, но жестоката цена на войната, може да ги накара да потърсят локална деескалация, цитира думите му изданието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи в сряда за 7 най-южни области на България

В сряда , 29 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 13°, в София 9°. През деня ще има разкъсана облачност с превалявания. Главно в Южна България има условия за интензивни явления и градушки. Максималните температури ще са от..

публикувано на 28.05.24 в 19:40

България днес - 28 май 2024 г.

В „България днес“ на 28 май отделяме специално място на българите в Цариброд, а информационният повод е сключеното споразумение между БНР и Радио-телевизия Цариброд, по силата на което ще се обменят предавания и рубрики. Ние използвахме случая и..

публикувано на 28.05.24 в 19:00
Съветът на Европа

Отчетен е напредък на България срещу прането на пари

След 2022 г. България подобрява работата срещу прането на пари и финансирането на тероризма, посочва доклад на комисията на Съвета на Европа. Данните показват, че страната постига напредък по 10 от 12 показателя. Същевременно по нито един от..

публикувано на 28.05.24 в 16:01