Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е домакин на пролетна сесия на Парламентарна асамблея на НАТО

Премиерът призова за по-голямо присъствие на НАТО в Черно море и Западните Балкани

Йенс Столтенберг: Предлагаме да се договорим за по-голяма роля за помощ за Украйна

Снимка: БТА

Основната цел на НАТО не е да воюва, а да предотврати войната. Силни сме, защото сме обединени. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София.

„НАТО е най-силният и успешен съюз в историята, защото ни обединява, помага ни да се развиваме и адаптираме, когато светът се променя. Днес живеем в опасен свят и трябва да отговорим на това“, каза Столтенберг.

Йенс Столтенберг

„Днес живеем в опасен свят и трябва да отговорим на това се договорим за по-силна роля на НАТО. Необходима е по-добра организация", заяви генералният секретар на Алианса и подчерта, че 2/3-ти от страните членки вече отделят за отбрана 2% от своите разходи. Столтенберг осъди подкрепата на Китай за Русия със стоки с двойна употреба - гражданска и военна, и порица Северна Корея, която доставя хиляди артилерийски снаряди за руската армия. Затова генералният секретар призова за затвърждаване на партньорството между Алианса и демокрациите в Азиатско-тихоокеанския регион. Той подчерта, че Пактът ще покаже решимост на Срещата на върха на Алианса във Вашингтон, като демонстрира стъпки към придобиване на повече сили и способности.

Украйна ще бъде по-слаба, ако продължаваме да подкрепяме страната с половинчати мерки, заяви президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба. Мястото на Украйна е в НАТО, на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон трябва да кажем ясно, че членството на Украйна е тръгнало по необратим път.


Михал Шчерба
Въздушната отбрана на Украйна трябва да бъде основен приоритет, трябва да сме сигурни, че въздушното пространство на Украйна е защитено, добави Шчерба. Русия не е сама, Путин си създаде клуб от автокрации, където неговите приятели диктатори в Минск, Пекин, Пхенян и Техеран организират ежедневно кампании с цел разединение на нашите народи и унищожаване на демокрациите, подчерта Шчерба. Половината свят провежда избори, автократските режими виждат тези избори като цели за нападение, които да ни направят по-слаби, посочи той.



НАТО е цивилизационен избор и гаранция за сигурност. Русия иска да ерозира европейската сигурност, като увеличи своето влияние в Западните Балкани и Черноморския регион, заяви служебният премиер Димитър Главчев
, пред асамблеята. Нуждаем се от присъствие на НАТО в региона, призова премиерът.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Институтът "Ройтерс": БНР е сред лидерите по доверие в България

Българската национална телевизия и Българското национално радио са лидери по доверие в новините сред 15 водещи български медии, съответно с 60% и 59%, доверие. Това показва годишният доклад – Digital News Report – за 2024 г. на Института..

публикувано на 17.06.24 в 19:45
Белоградчишките скали в Северозападна България

До четвъртък ще е слънчево и горещо

Във вторник , 18 юни, в България времто ще е слънчево и горещо. След обяд над планините и Североизточните части от страната ще се заоблачи и на места ще превали. Минималните температури ще са между 16 и 20°, в София 16°. Максималните ще са от 31 до..

публикувано на 17.06.24 в 19:30

България днес - 17 юни 2024 г.

В „България днес“ на 17 юни говорим за политическата картина в страната ни през призмата на политическата психология, запознаваме ви с френскоезичните програми на Стопанския факултет на Софийския университет, разказваме и за смисъла и..

публикувано на 17.06.24 в 19:00