Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скептицизъм сред политическите сили след връчването на третия мандат на БСП

Снимка: БГНЕС

След като получиха третия мандат за съставяне на кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание тази седмица социалистите ще решават от кои формации и по какви теми ще търсят подкрепа. Към момента обаче повечето парламентарни партии са скептични за формирането на редовен кабинет с мандата на БСП и изразяват учудване от избора на президента Румен Радев.
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще прецени какво ще е поведението ѝ, след като станат ясни действията на БСП, коментира в Русе председателката на групата Десислава Атанасова. Лидерът на СДС Румен Христов обаче бе категоричен: "Ако бъдем поканени на среща, ще вземем участие, но не очаквайте подкрепа от СДС за БСП".
"Продължаваме промяната" ще участва в лидерската среща, предложена от БСП, заяви Даниел Лорер. Той каза, че предварително е наясно, че по теми като икономическото развитие и борбата със социалното неравенство двете формации могат да постигнат съгласие, но за други – войната в Украйна и Изборния кодекс, различията в позициите им са сериозни.  
Рамадан Аталай заяви в неделя, че ако бъдат поканени, от ДПС са готови на среща с левицата, но според него се върви твърдо към нови избори.
"Президентът от две години прави едно и също с един и същи резултат - отиване на избори и управление на служебни кабинети", коментира за БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.
Като нулеви определи шансовете на БСП да състави кабинет с третия мандат лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той заяви, че не би се явил на обща среща с лидерите на парламентарно представените партии, а само на двустранна. Костадинов също така изиска от БСП подкрепа за свикването на референдум за запазване на българския лев.
Ако и третият последен опит за сформиране на кабинет се провали, президентът ще трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи дата за нови парламентарни избори, вероятно през пролетта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45

Националната библиотека посреща патронния си празник с визуален разказ за буквите

Прожекция на 3D мапинг, част от проекта "Скритите букви", ще украси фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 23 май. Събитието е посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и..

публикувано на 23.05.24 в 06:35