Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите от одеското село Купаран отбелязаха Бабинден

4
Снимка: Валентин Новоселчан

Както всяка година, така и тази българите в село Купаран, Одеска област, Украйна, отбелязаха Бабинден – празника, на който се почитат бабите – жените, които помагат при раждане. Ритуалите се изпълняват и за здравето на малките деца и родилките. 


На обяд всички жени се събират в дома на бабата на весело и буйно пиршество около богата трапеза, на която има млечна баница, краваи. Майките носят варена кокошка, свинско с праз, сарми с месо, бъклица вино и ракия. Бабата окача около врата си наниз от червени чушки, жените пеят песни, разиграват се сценки.


Фолклорният колектив на Ровненския Дом на културата "Златогласци" взе участие в този празник, като го разнообрази с български народни песни, разказва Елен Волкова, прессекретар на Асоциацията на българите в Украйна.

Снимки: Валентин Новоселчан

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българин учи деца в Уганда на български песни и хора

Ученици в Уганда се учат да пеят български песни и да играят нашенски хора. Това става благодарение на Даниел Делибашев, който е създал училище в африканската страна и помага на местни деца. Той беше награден с почетна грамота от министъра на..

публикувано на 28.05.24 в 15:47

Германският град Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд

"На добър път към дома, царю Фердинанд" – под това заглавие от пресслужбата на германския град Кобург разказаха за тържествената прощална църковна церемония, с която жителите на града се простиха с именития си съгражданин. Посмъртно пренасят в..

публикувано на 28.05.24 в 15:34

БНР ще звучи по Радио-телевизия Цариброд и ще подкрепя инициативи на българите в Сърбия

От месец юни българите в пограничния район на Сърбия ще имат още една врата към България. По местната Радио-телевизия Цариброд ще звучат предавания и новини, създавани от Българското национално радио. П ърво ще започнат да се излъчват Обедният..

публикувано на 27.05.24 в 19:30