Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проблеми с даването на временна закрила на българи от Украйна

Костадин Костадинов
Снимка: БГНЕС

Проблеми, възникнали при прилагането на правилата за даване на временна закрила на хора с българско гражданство, които живеят постоянно в Украйна, разгледа парламентарната комисия за българите извън страната. Проблемът е, че законът не позволява хората с двойно гражданство (едното от които - българско) да получават и временна закрила. За целта беше решено да се изпрати писмо до служебния премиер Гълъб Донев.
Казусът трябва да бъде разрешен от Министерския съвет, тъй като решение на кабинета, прието през април, не посочва ясно коя институция е отговорна за предоставянето на временна закрила на сънародниците ни, бягащи от войната. “Мисля, че стана ясно, че обсъждаме един правен абсурд за български граждани, които не могат да получат закрила, защото имат българско гражданство“, коментира председателят на комисията Костадин Костадинов.
Проблемът е по-кардинален, защото се сблъскват две политики на българската държава. От една страна тя дава гражданство на тези хора, а от друга страна, когато те идват като граждани на България им казваме “извинявайте, вие сте български граждани и вървете по реда на българските граждани“. Само че те нямат нито дом, нито имот, нито работа, нито доходи, нито поколения, родени в България. Те постоянно пребивават на територията на друга държава“, разясни Галин Георгиев от Културно-просветното дружество “Родолюбец“.

Още от категорията

Крайстчърч, Нова Зеландия

Оптимизъм и по-висока избирателна активност бележат изборите в Нова Зеландия

Стабилна и по-висока избирателна активност от 59%, в сравнение с тази през октомври миналата година, отбелязва изборната секция в Крайстчърч, Нова Зеландия. Заедно с тази в Окланд тя беше първата, която даде начало на изборния ден още в 22 часа..

публикувано на 02.04.23 в 10:37

В Мелбърн гласуват в българската църква с надежда за далечната родина

Точно в 7:00 ч. местно време избирателните секции в Австралия отвориха врати за сънародниците ни, желаещи да гласуват за бъдещето на България. На тяхно разположение са общо 6 секции в градовете Аделаида, Бризбън, Мелбърн, Пърт и Сидни. В..

публикувано на 02.04.23 в 10:15

Изборният ден за българите в чужбина започна

Първите две избирателни секции зад граница в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия отвориха врати точно в 7:00 ч. местно време (22:00 ч. българско време снощи) за българските граждани, които желаят да изберат представители за 49-то Народно събрание,..

обновено на 02.04.23 в 09:45