Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

След дълго затишие "Сурва" отново се готви да превземе Перник

4
Снимка: surva.org

"Сурва" пристига! След тригодишно прекъсване заради пандемията, кукери, чауши, арапи, бабугери и други чудновати персонажи отново с гръм и трясък ще гонят злите сили. Дългоочакваният фестивал на маскарадните игри ще се проведе от 27 до 29 януари в град Перник.

По традиция фолклорният празник се провежда всяка година в последните събота и неделя на месец януари. Но заради големия интерес, дефилетата в тазгодишното му 29-то издание ще продължат три дни, вместо обичайните два.


Над 1700 участници ще разтърсят централния градски площад. Те ще демонстрират старинни български обичаи, които са живи до днес и са важна част от нашата фолклорна традиция. Ще се представят и 15 маскарадни групи от чужбина – от Гърция, Румъния, Сърбия, Италия, Словения, Албания, Северна Македония, Черна Гора и Хърватия.

Програмата ще започне на 27 януари сутринта с детската "Сурвакариада". В нея ще се включат ученици от училищата в Перник. За първия ден на феста е предвидена и международна научна конференция, която ще нищи темата "Маски, фестивали, музеи". По обед пък ще започне дефилето на 21 маскарадни групи от цялата страна, поясни за БНР Кристиян Петров – PR в община Перник. И допълни:


"Посетителите ще видят целия колорит на всички етнографски райони на България, също така и от Балканите и Централна Европа. Подготвили сме и изключително интересна съпътстваща програма. За първи път гостите ще могат да се насладят на фестивала от специално изградени трибуни за над 1500 души. Освен това, те ще могат да го наблюдават и на големите видео стени, разположени на централния градски площад.  Предвидили сме и възможност хората да се почерпят с традиционни зимни ястия и напитки, ще има и много типични сувенири, както и щандове на занаятчиите. А официалната церемония по откриването е предвидена за петък от 18 часа, когато каним гостите да се насладят на зрелищно шоу, изградено върху местния фолклор, но с един модерен прочит. Ще има аудиовизуални ефекти, 3Dmapping, пиротехника и други емоции."

Зимният обичай "Сурва" е част от листата на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. А това, което прави фестивала "Сурва" в Перник почти магическо преживяване, са старинните обреди и ритуали, които оживяват на площада в контекста на съвременния ни технологичен свят. 


Традицията е жива и неизтребима, твърди в интервю за програма "Христо Ботев" на БНР историкът Димитър Тренчев, председател на сдружение К.О.Р.Е.Н.И. (от село Коларово, Петричко). До ден днешен  в дефилето има водещ персонаж, който в зависимост от региона, се нарича по различен начин:

"Това са различни наименования на един и същ основен персонаж в зимната маскарадна обредност, – пояснява Димитър Тренчев. – Дали ще бъде сурвакар в Пернишко, Граовско, Брезнишко, дали ще бъде бабугер в Петричко и Санданско, дали ще бъде джамалар от другата страна на Места, или ще бъде станчинар в полите на Пирин в Мелнишко, водещият персонаж в тази маскарадна магия носи благословението. А след него идват всички останали персонажи, като камилата с камиларя, защото камилата е позната със своята издръжливост, особено в трудни години каквито винаги е имало. След това идва джамала, а после баба мечка с мечкаря. Защо баба Меца ли? Защото, както може да спи, когато се пробуди, тя вика слънцето. А когато то е много дълбоко заспало, особено в мрачен дъждовен ден, тя го грабва и го събужда."

Вижте още:

Съставил: Венета Николова (по интервюта на Ана Попова, БНР- Радио София, и Венета Гаврилова, БНР-„Христо Ботев“)

Снимки: БГНЕС, surva.org

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Празник на Еленския бут 2023 се провежда за десети път

Почти няма къща в гр. Елена, област Велико Търново, в която да не се приготвя "бут по еленски". Хората поддържат традицията и приготвят деликатеса всяка година. Само специфичният климат на Еленския балкан може да придаде неповторимия вкус на сушеното..

публикувано на 11.11.23 в 08:15

Родопските носии вдъхновиха млади европейски дизайнери

Народните носии от Родопския край вдъхновиха млади европейски дизайнери, финалисти в проекта Echo Academies на фондация Open Space, съобщи БТА, като цитира Alma Communication. В приключилия наскоро първи етап имаше участници от България, Италия,..

публикувано на 04.11.23 в 12:17

Българските шевици като вдъхновение в съвременния бит

Българската шевица вдъхновява от векове. Многообразието на елементите ѝ е израз на богатата душевност и художествените заложби на българката и олицетворява постоянния стремеж към красота. Вече пет години Мария Гергова влага вдъхновение, талант и..

публикувано на 16.10.23 в 17:20