Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме международния ден в памет на жертвите на Холокоста

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На днешната паметна дата - 27 януари, световната общност отдава почит на жертвите на Холокоста. 

Именно на този ден, през 1945 г., когато съветската армия освобождава малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц (Освиенцим-Биркенау, в Полша), зверствата на нацистите в лагерите на смъртта стават обществено достояние, а освободеният лагер Аушвиц се превръща в символ на нацисткия геноцид. 60 години по-късно, през 2005 г. датата е обявена от ООН за Международен възпоменателен ден за Холокоста. Тогава Генералният секретар на организацията определи деня като: „важно напомняне за имащите всеобщо значение уроци за Холокоста - тази безпрецедентна проява на злото, която не бива просто да се остави в миналото и да премине в забвение". 

Днес този ден вече се отбелязва от все повече страни, отдавайки дължимото в памет на жертвите на Холокоста и освобождаването на най-зловещия нацистки лагер на смъртта в Освиенцим. Тази година обаче, наследниците на освободителите не са поканени на отбелязването на 78-годишнината от освобождаването на евреите в полския град. Пред АФП говорителят на музея в Аушвиц Пьотр Савицки отбеляза, че на възпоменанието не са поканени представители на Русия, заради нейната агресия над независима Украйна.

В София паметта на жертвите е почетена с филмова седмица от 26 до 31 януари в кино Одеон, която припомня в специални тематични прожекции мрачните събития от времето на нацизма. Целта на инициативата на Организацията на евреите в България „Шалом“ съвместно с Международния филмов фестивал Master of Art и подкрепата на Столична община е да представи пред широката публика съдбата на различни евреи през Втората световна война. Безплатните прожекции представят различни гледни точки и лични истории от недалечното тъмно минало на Европа. 

Датата ще бъде отбелязана и от представителите на Българския антифашистки съюз в София, които ще почетат жертвите и ще поднесат цветя и венци пред паметника на Съветската армия. 


Още от категорията

Времето остава топло за сезона, без валежи

В сряда , 28 февруари, минималните температури в България ще са между 2 и 7°, в София 6°. През деня ще е слънчево с разкъсана средна и висока облачност, по-значителна над Югозападна България, но и там валежи не се очакват. Преди обяд в низините и..

публикувано на 27.02.24 в 20:45

България днес – 27 февруари 2024 г.

В 58-ия ден от годината Радио България ви среща с д-р Евгения Вукадинова от Рим. Ще чуете как посланикът ни в Лондон Марин Райков обобщава петте години от мантата си на Острова и ще разберете какво са подготвили сънародниците ни в..

публикувано на 27.02.24 в 19:00

Македонският културно информационен център представя нова книга на български

Публиката в София ще може да се запознае с романа „Боксьорът от Нова махала“ на македонския писател Владимир Плавевски. Представянето ще е в Културно-информационния център на Северна Македония на 27 февруари от 18:30 ч. Новоиздадената книга ще бъде..

публикувано на 27.02.24 в 15:05