Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата испанско-българска продукция "Васил" тръгва по кината в България

Снимка: Facebook/vasilfilm

"Единство в многообразието" – днес мотото на ЕС повече от всякога ни напомня за силата в приятелството с другия, различен от нас, който може да направи вътрешния ни свят по-широк, пълен и цветен. За това разказва и най-новият игрален филм "Васил" – първата в кино историята ни испанско-българска продукция. От днес (27.01) той тръгва по кината в България в опит чрез усмивка да ни накара да се замислим за Васил в живота на всеки един от нас и да ни направи отново горди от съвременните успехи на родното седмо изкуство.

Продукцията е един от петте филма с българско участие, подкрепени от програмата "Медиа" на ЕС и е дебют за испанската режисьорка и сценарист Авелина Прат. Премиерата му в родината ѝ беше в началото на ноември 2022 г. и предизвика голям интерес и отзвук, казват българските продуценти от "Активист 38" – Весела Казакова и Мина Милева. В образа на Васил влиза невероятният Иван Бърнев, за който това не е първа голяма международна роля. През 2006 г. той изигра младия Ян Дите в чешкия филм на Иржи Менцел "Обслужвал съм английския крал" („Obsluhoval jsem anglického krále“), което му донесе и номинация за най-добра главна роля на фестивала "Берлинале". За разлика от тогава днес Бърнев играе малко повече себе си в новата продукция.

"Васил" е заснет преди две години във Валенсия и разказва историята на българин, живеещ из улиците на испанския град. Основният език е испански, но не липсва и българска реч, и една специална книга. Шампион на шах в някогашна социалистическа България, героят е много добър и на бридж, а в куфара си носи романа "Времеубежище" на Георги Господинов. Един ден Алфредо, изигран от испанската звезда Карра Елехалде, решава да го настани временно в дома си, за да направи услуга на своята съседка, а това, което ги свързва е страстта по шаха.


Образът на Васил е много различен от стереотипите, които хората имат за източноевропейците. Той е светъл, добре сложен, интелигентен, умен, скромен и мистериозен човек. Иска да работи като готвач и си намира работа в гръцки ресторант. Постепенно с Алфредо се сближават, но сякаш до границата на приятелството. Защото Васил е емигрант, чужденец, а испанските обществени кръгове, в които се намира не желаят да имат непознат приятел.

"Испанците, оказа се, не знаят нищо за нас, много неизвестна част от уравнението сме в Европа. Този филм е израз точно на това – да разберем малко повече за другите. Те (испанците) са в Европа, ние също сме и се оказа, че ние знаем повече за тях. Те ни бъркат с други страни, буквално – разказа Иван Бърнев в предаването "Хоризонт до обед" на БНР. Според мен това малко се дължи на нашата народопсихология. Ние, българите, сме любопитни хора и знаем за света много повече, отколкото светът знае за нас. Тук говорим и за пътя, който двама души извървяват, да за се опознаят. Дори и когато не знаят един език, те говорят на езика на своя интерес – шаха. А това поставя въпроса, доколко ние познаваме най-близките си хора" – признава актьорът.

Филмът на Авелина Прат коментира именно темите с културните стереотипи по отношение на другия и начините, по които те се проявяват днес. Повдига въпроса за емигрантите, отхвърлени по някакъв начин от родната си действителност и система, които търсят убежище другаде, където също са непознати, анонимни личности, първосигнално приемани като потенциално опасни, само защото са "други". Действително в историята има заложена критика, но тя е насочена към испанското общество, признават българските продуценти.

"Те (испанците) са много напред като общество, но опознавайки ги разбрахме, че допреди няколко години са имали голямо разделение между половете" – разказва за БНР Весела Казакова.

"Ние в България трябва да сме много горди, защото разбрахме, че в Испания не е можело жена да си отвори банкова сметка през 70-те години на XX век. И сега се случва точно обратното – по всякакъв начин се опитват да се реваншират на жените и да се отърват от този мачовски образ" – допълва Мина Милева

Оказва се, че самата история на филма е вдъхновена от реална житейска случка. Бащата на режисьорката Авелина Прат преди години действително дава за няколко дни подслон на българин в дома си. Дните стават два месеца, а бащините истории от тогава – във филмова история. Иван Бърнев разказва как след специална прожекция в Мадрид се е срещнал с присъстващи българи там и силно развълнувани много от тях споделяли, че това е и тяхната история. И те са били "Васил" в някакъв момент от емигрантският си живот.

Относно играта със своите колеги, българският актьор сподели, че богатството е в лесното преодоляване на границите, свързани с предразсъдъци. Химията и невероятното партньорство между Иван Бърнев и Карра Елехалде не остават незабелязани и в края на миналата година двамата си поделиха голямата награда от филмовия фестивал SEMINCI във Валядолид. До момента "Васил" е получил и шест отличия "Берланга" за най-добър филм, режисьор, сценарий, най-добра поддържаща роля, оригинална музика и звук. На 28 януари ще се връчват наградите ФЕРОЗ, които са наричани "испанските Златни глобуси". "Васил" е номиниран за най-добра комедия и най-добър актьор. А как ще продължат да се местят фигурите по шахматната дъска на "Васил" – предстои да видим.

Текст: Весела Кръстева

Снимки: Facebook/vasilfilm

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Сухо" на мексиканките Астрид Рондеро и Фернанда Валадес с голямата награда на СФФ

На церемония в Националния дворец на културата в София бяха връчени наградите на 28-ия Международен филмов фестивал "София Филм Фест".  Филмът "Сухо" на мексиканските режисьорки Астрид Рондеро и Фернанда Валадес спечели голямата награда на "София..

публикувано на 24.03.24 в 08:17

"От вестника до музея" – карикатурите от социализма, събрани в една изложба

Опит за реконструкция на карикатурния жанр в условията на тоталитарната система на управление в България между 1944 и 1989г. прави изложбата "От вестника до музея", която вече пети месец привлича посетители в Музея на изкуството от периода на..

публикувано на 23.03.24 в 03:55

Алек Попов вече е сред небесните класици

На 58 години си отиде писателят Алек Попов, съобщиха от Българската академия на науките (БАН). Авторът на "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Митология на прехода", "Сестри Палавееви", "Мисия Туран" и др. произведения е починал на 22 март...

публикувано на 22.03.24 в 13:45