Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

141 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора

На 1 февруари Кюстендил се превръща в център на живописта

"Геният, това е оня фермент, който кара ширата да кипи и да става на вино. Във всяка капка шира от грозде има милиони ферменти, които бъкат, които врят, които кипят, които се изявяват, но забележи, синко, - ако намерят условия да се проявят. У всеки човек се крие един потенциален гений за нещо. Но ако не намерят условия да се прояви…Ако ширата, която кипи в кацата, се замрази, ще замръзнат и гениите, и ферментите. Ако ширата се разреди с вода – също. Затова и робството гнети и трови хората, защото човек е винаги притеснен. И затова българският гений в миналото не се е много проявил, защото е бил притеснен" – думи на Владимир Димитров – Майстора. Рисувачът на души, както често наричат гениалния български творец, споделя размислите си в разговор с писателя и журналист Михаил Топалов.


Всеки път, когато се доближаваме до спомена за Владимир Димитров – Майстора, ние откриваме по нещо ново за нас като българи. Не само заради картините си, но и заради натрупания опит при следването си в Париж и от всички участия с изложби и пътувания по света, Майстора е събуждал респект и е получавал въпроси за изкуството и света от своите съвременници. А днес, със същото живо любопитство ние търсим да се сближим чрез спомена до художника. В такива мигове отиваме при хората в Кюстендил и в село Шишковци, което е истински „роден дом“ за изкуството на Майстора. По улиците там, в градините и дворовете и сега сякаш хората чакат да премине със статива си беловласият художник.


Денят 1 февруари – рождената дата на Владимир Димитров, е истински празник за Кюстендил. Животът на всеки жител тук неизменно преминава покрай картините на Майстора, покрай къщите и дърветата, рисувани от художника, покрай хората, запечатани като за спомен върху живописните платна. Животът в Кюстендил преминава и през галерията, където се пазят най-много от шедьоврите на Владимир Димитров-Майстора.

"Неговото творчество е като истинска благословия за нашия град и за нас – тукашните около петдесет художници" – казва Евгени Серафимов, който се чувства призван да разказва и изследва творчеството на именития си предшественик:

"Това е голям празник за нашия град – 1 февруари, защото най-вече в изкуството е очарованието на това място. И всичко, което се случва и ми се е случвало лично през годините, е започнало от този човек, от картините на Майстора. Няма художник в Кюстендил, който да не е свързан с това творчество и всеки от тях говори със същата обич и възхищение, които аз изпитвам към Майстора. Всяка година на 1 февруари Майстора отново така се „ражда“ сред нас.

За нас е шанс, че е Майстора родом от този край. Той учи в Кюстендил и после се връща отново, за да работи и да ни остави най-прекрасните си картини. Затова имаме и тази Национална галерия "Владимир Димитров – Майстора". Всяка година за неговия рожден ден галерията подготвя по нещо различно и запомнящо се. Тази година ще се връчи Националната награда за живопис на името на Майстора. Преди няколко години този приз беше възстановен, като национална награда за най-добрата живописна изложба на съвременни художници, представили се през изминалата календарна година. Нейният носител получава и възможност да подреди самостоятелна изложба в галерията на Майстора в Кюстендил. Така тази година ние ще видим чудесна живописна изложба на новия носител на наградата – Атанас Парушев.

За празника, а и за изложбата, в града идват много художници, не само от района на Кюстендил, а от цялата страна. По традиция, след като посетят галерията, всички отиват в село Шишковци, където е домът-музей на Владимир Димитров, а в центъра на селото е и мястото за поклонение. Така, на 1 февруари Кюстендил се превръща в столица на изкуството и винаги вълнението е голямо. Това е и хубав повод да видиш галерията изпълнена с най-добрите съвременни български автори на скулптура и живопис. Тук те се срещат, разговарят, разглеждат творбите, а името на Майстора се споменава непрекъснато - така той отново е сред нас. Атмосферата е много тържествена и по български топла и  хубава."

Снимки: Facebook/ Art Gallery "Vladimir Dimitrov-Maystora"


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37