Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественият съвет към ЦИК напомня за необходимостта от МИР "Зад граница"

Формирането на МИР „Зад граница“, макар и отложено за 2025 г., остава в дневния ред на политиците, експертите и изборната администрация, напомня в свое становище Общественият съвет към ЦИК.

Съветът отбелязва, че въвеждането му би решило проблеми като механичното разпределение на гласовете от чужбина из районите в страната; невъзможността на избирателите от диаспората да гласуват с преференции, а само за партии; липсата на възможност да излъчват депутати с пряко отношение и ангажимент към техните проблеми.

"В тази връзка настояваме след изборите на 2 април т.г. да продължат експертните дискусии и публични дебати за начина на формиране на избирателни списъци, в това число чрез активна регистрация на трайно пребиваващите извън България избиратели, както и дефиниране на методика за разпределяне на мандатите по избирателни райони".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 18 октомври ИАБЧ присъжда „Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023“

Обявяват "Българката на годината" сред изявени сънароднички от 19 държави

На тържествена церемония, под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова, днес ще бъде връчено отличието "Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023". С него Изпълнителната агенция за българите в чужбина удостоява една от..

публикувано на 18.10.24 в 05:50

Посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлов се срещна с българите от Берисо

Посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлов прие на 14 октомври 2024 г. в посолството в Буенос Айрес представители на Българското културно дружество "Иван Вазов" от град Берисо, предаде БТА.  Поводът за срещата е избирането на българския..

публикувано на 15.10.24 в 18:39
Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева

Съставите на СИК извън страната вече са назначени

Към днешна дата за участие в предсрочните парламентарни избори са регистрирани 4858 кандидати за народни представители. От тях 1378 са жени, 3480 – мъже. Бройката не е окончателна, тъй като продължават да постъпват искания за заличаване на някои от..

публикувано на 15.10.24 в 16:54