Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Общественият съвет към ЦИК напомня за необходимостта от МИР "Зад граница"

Формирането на МИР „Зад граница“, макар и отложено за 2025 г., остава в дневния ред на политиците, експертите и изборната администрация, напомня в свое становище Общественият съвет към ЦИК.

Съветът отбелязва, че въвеждането му би решило проблеми като механичното разпределение на гласовете от чужбина из районите в страната; невъзможността на избирателите от диаспората да гласуват с преференции, а само за партии; липсата на възможност да излъчват депутати с пряко отношение и ангажимент към техните проблеми.

"В тази връзка настояваме след изборите на 2 април т.г. да продължат експертните дискусии и публични дебати за начина на формиране на избирателни списъци, в това число чрез активна регистрация на трайно пребиваващите извън България избиратели, както и дефиниране на методика за разпределяне на мандатите по избирателни райони".

Още от категорията

За сънародниците ни в чужбина фолклорните състави са като малка местна България

С дъхав хляб, подсладен с мед посрещнаха гостите на Втората творческа среща – семинар на ръководителите на български фолклорни състави в чужбина, която се проведе на 11 и 12  ноември в София. Освен в полезна обмяна на опит, срещата се превърна в истински..

публикувано на 15.11.23 в 11:15
Снимка: посланикът на България в Обединеното кралство Марин Райков

Посолството ни в Лондон представя документална изложба за спасението на българските евреи

“Пуснете народа ми да замине” е заглавието на документална изложба, с която посолството на България в Лондон отбеляза 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Много от представените документи за първи път достигат до широката публика и са..

публикувано на 15.11.23 в 09:01
Фолклорен ансамбъл „Лазарка“

Софтуерен експерт пази и развива традициите на един от най-старите български фолклорни ансамбли в Германия

Както много други европейски държави, България има стотици хиляди свои граждани, избрали да живеят зад граница. Условно и най-общо бихме могли да ги разделим на два типа – стара и нова емиграция. Причините да се озоват зад граница, разбира се, са..

публикувано на 14.11.23 в 12:15