Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Общественият съвет към ЦИК напомня за необходимостта от МИР "Зад граница"

Формирането на МИР „Зад граница“, макар и отложено за 2025 г., остава в дневния ред на политиците, експертите и изборната администрация, напомня в свое становище Общественият съвет към ЦИК.

Съветът отбелязва, че въвеждането му би решило проблеми като механичното разпределение на гласовете от чужбина из районите в страната; невъзможността на избирателите от диаспората да гласуват с преференции, а само за партии; липсата на възможност да излъчват депутати с пряко отношение и ангажимент към техните проблеми.

"В тази връзка настояваме след изборите на 2 април т.г. да продължат експертните дискусии и публични дебати за начина на формиране на избирателни списъци, в това число чрез активна регистрация на трайно пребиваващите извън България избиратели, както и дефиниране на методика за разпределяне на мандатите по избирателни райони".

Още от категорията

Младен Станев

Варна е домакин на петия Велик събор на Асоциацията на българите по света

Петият Велик събор (Общо събрание) на Асоциацията на българите по света ще се проведе на 20 и 21 май във Варна. Това съобщи БТА, позовавайки се на председателя на организацията Младен Станев. Очаква се във форума да се включат наши сънародници от..

публикувано на 20.05.23 в 05:05

„Диктовка по български език“ в Молдова по случай 24 май

На 22 май в Молдова ще се проведе „Диктовка по български език“ по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май. Състезанието е организирано от Главното управление на..

публикувано на 19.05.23 в 15:21
Снимка: Училище по български език „Св. св. Кирил и Методий“ във Валядолид

България празнува по целия свят своето слово, просвета и култура. България празнува България

БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Иван Вазов Език свещен на моите деди език на мъки, стонове вековни, език на тая, дето ни роди за радост не - за ядове отровни. Език прекрасен, кой те не руга (само за българската..

публикувано на 19.05.23 в 14:22