Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Общественият съвет към ЦИК напомня за необходимостта от МИР "Зад граница"

Формирането на МИР „Зад граница“, макар и отложено за 2025 г., остава в дневния ред на политиците, експертите и изборната администрация, напомня в свое становище Общественият съвет към ЦИК.

Съветът отбелязва, че въвеждането му би решило проблеми като механичното разпределение на гласовете от чужбина из районите в страната; невъзможността на избирателите от диаспората да гласуват с преференции, а само за партии; липсата на възможност да излъчват депутати с пряко отношение и ангажимент към техните проблеми.

"В тази връзка настояваме след изборите на 2 април т.г. да продължат експертните дискусии и публични дебати за начина на формиране на избирателни списъци, в това число чрез активна регистрация на трайно пребиваващите извън България избиратели, както и дефиниране на методика за разпределяне на мандатите по избирателни райони".

Още от категорията

Снимка: Facebook/@bulgarianschoolireland

Финансират две нови програми за българските неделни училища в чужбина

Две нови национални програми за българските училища в чужбина обявиха от Министерството на образованието и науката на заседание на Комисията по политиките за българите извън страната, на което беше разгледан бюджетът, внесен от правителството. Програмата..

публикувано на 18.05.23 в 13:00
Снимка: Sociedad Cultural Búlgara

Новият български хор “Иван Вазов“ в Берисо кани любителки-певици

Новосформиран женски хор започва да провежда репетиции в българското културно дружество “Иван Вазов“ в аржентинския град Берисо (Sociedad Cultural Búlgara Iván Vazov de Berisso, Av. Montevideo entre 19 y 20 #1789, Berisso). От дружеството канят..

публикувано на 17.05.23 в 17:45
Славена Гергова и Сокол Дедя

Представители на българското и албанското МВнР се срещнаха в Тирана

Политически консултации между външните министерства на България и Албания са се провели в Тирана на 16 май, съобщава българското МВнР. По време на разговорите са изтъкнати възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в икономиката,..

публикувано на 17.05.23 в 14:01