Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Общественият съвет към ЦИК напомня за необходимостта от МИР "Зад граница"

Формирането на МИР „Зад граница“, макар и отложено за 2025 г., остава в дневния ред на политиците, експертите и изборната администрация, напомня в свое становище Общественият съвет към ЦИК.

Съветът отбелязва, че въвеждането му би решило проблеми като механичното разпределение на гласовете от чужбина из районите в страната; невъзможността на избирателите от диаспората да гласуват с преференции, а само за партии; липсата на възможност да излъчват депутати с пряко отношение и ангажимент към техните проблеми.

"В тази връзка настояваме след изборите на 2 април т.г. да продължат експертните дискусии и публични дебати за начина на формиране на избирателни списъци, в това число чрез активна регистрация на трайно пребиваващите извън България избиратели, както и дефиниране на методика за разпределяне на мандатите по избирателни райони".

Още от категорията

Летен лагер събра талантливи българчета от чужбина в село Бродилово

Талантливи българчета от чужбина, отличени с първи места в конкурсите на Изпълнителна агенция за българите в чужбина (ИАБЧ), се събраха на летен лагер в център "Духовно огледало" в село Бродилово от 8 до 17 август.  Мирът в творбите на деца от..

публикувано на 24.08.23 в 18:22

Облекчения за кандидат-студенти от българска народност от седем държави

Граждани от българска народност от седем държави ще могат да кандидатстват в български висши училища, независимо дали са придобили българско гражданство, или имат разрешение за постоянно пребиваване у нас. Това предвижда прието от правителството..

публикувано на 23.08.23 в 15:37

Българи от Молдова ще развеят знамената на България и Молдова на Мусала

Българи от Молдова начело с председателя на Българската община в Република Молдова Георги Барбаров ще вдигнат на най-високия български връх Мусала знамената на Молдова и България.  Знамената ще бъдат издигнати и на Шипка на 19 август, когато ще се..

публикувано на 17.08.23 в 14:19