Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българската дипломация все по-трудно се доверява на Скопие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В събота, 4 февруари, България и Република Северна Македония (РСМ) отбелязаха 151 години от рождението на Гоце Делчев в ситуация на изострени отношения между двете страни. По информация на българското вътрешно министерство македонските власти не са допуснали български граждани на територията на Северна Македония, съобщава се и за "неофициален забранителен списък". Българската делегация, водена от вицепремиера и министър на вътрешните работи на Република България Иван Демерджиев, положи венец на гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в Скопие. 


По думите на Демерджиев е имало най-различни опити за провокация, но от българска страна е запазено възможно най-правилното поведение в подобни ситуации. "Взаимното уважение, което ние декларираме към народа на Северна Македония, и уверенията, които получихме, предполагат точно това – да се даде възможност на всички да дойдат и да почетат паметта на Гоце Делчев", отбеляза Демерджиев и изтъкна, че отношенията между нашите два народа не предполагат такива драконовски мерки, на каквито българските граждани са били свидетели на границата.

"Причините за недопускането на българските граждани да се поклонят пред паметта на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие са крайно неубедителни и нарушават предварително дадени уверения". Това заяви пред bTV зам.-министърът на външните работи и говорител на министерството Костадин Коджабашев.

Костадин Коджабашев
"Отношението на управляващите в Северна Македония е унизително и недопустимо спрямо българския народ и България – заяви говорителят. – Категорично смятаме, че с действията си македонските власти са нанесли сериозни щети на възстановяването на доверието между Скопие и София. За нас определено става все по-трудно в поведението на властите в Скопие да разпознаем желание за изграждане на необходимото доверие, приятелство и сътрудничество".

Коджабашев подчерта, че София ще държи отворени дипломатическите канали. Той коментира също, че не съществува казус с налагането на вето върху евроинтеграцията на Северна Македония в ЕС, защото тя на практика не е започнала. За да започне, Северна Македония трябва да впише македонските граждани с българско самосъзнание в своята конституция.

"България винаги ще реагира, когато са засегнати правата и сигурността на българските граждани и на тези граждани с българско самосъзнание. Това е наше категорично искане и македонската страна много добре знае за това наше настояване", посочи още зам.-министърът.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, БГНЕС

БНР подкасти:

Още от категорията

Над страната ще е облачно и дъждовно, но топло

В сряда  минималните температури в България ще са от 5 до 10°. В София ще е 7°. Ще е облачно. От запад валежите ще отслабват. Най-късно ще спрат след обяд на изток. Максималните температури ще са от 9 до 14°, в столицата ще е 11°. По Черноморието..

публикувано на 21.03.23 в 18:15
Снимка: Великотърновски университет

Създава се Балкански университетски център

Ректорите на девет университета от България, Румъния, Сърбия, Турция, Северна Македония, Гърция и Албания подписаха днес във Великотърновския университет Меморандум за създаване на Балкански университетски център, предаде кореспондентката на..

публикувано на 21.03.23 в 17:15

ЦИК назначи съставите на СИК в чужбина

Централната избирателна комисия назначи съставите на секционните избирателни комисии извън страната за предсрочните парламентарни избори на 2 април и обяви незаетите места. В немалко СИК в чужбина остават незаети позиции въпреки направените от..

обновено на 21.03.23 в 16:47