Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Български бизнесмен от Чикаго иска да спаси храма “Св. Иван Рилски“

Снимка: bg-voice.com

Българският бизнесмен от Чикаго Михаил Михайлов е купил едната ипотека на църквата „Св. Иван Рилски“, съобщи BG Voice. Храмът дължи 370 000 долара на две банки, които водят дело за обявяване на църквата в несъстоятелност. Михайлов ще се присъедини към делото като ищец в ролята си на държател на първата ипотека.

Идеята на бизнесмена е чрез нов модел на управление да се въведе двоен контрол върху финансите на църквата, който ще се осъществява само и единствено от българи. В момента „Св. Иван Рилски“ не е част от Българската православна църква, а е подчинен на Американската православна църква. Задълженията са натрупани след 10 годишни разходи по съдебни дела от Валентин Ноцков, който е бил отстранен като свещеник от храма.

Още от категорията

Илияна Йотова е в Кипър по покана на българската общност

Българската общност и българските училища в Кипър започват от днес богата празнична програма, с която честват 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Гост на част от..

публикувано на 20.05.23 в 09:22

Българите в Будапеща отбелязват Деня на българската азбука

Българите в Будапеща ще отбележат днес Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в православния храм „Св. св. Кирил и Методий“. Организатори на събитието са Дружеството на..

публикувано на 20.05.23 в 05:25
Младен Станев

Варна е домакин на петия Велик събор на Асоциацията на българите по света

Петият Велик събор (Общо събрание) на Асоциацията на българите по света ще се проведе на 20 и 21 май във Варна. Това съобщи БТА, позовавайки се на председателя на организацията Младен Станев. Очаква се във форума да се включат наши сънародници от..

публикувано на 20.05.23 в 05:05