Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Български бизнесмен от Чикаго иска да спаси храма “Св. Иван Рилски“

Снимка: bg-voice.com

Българският бизнесмен от Чикаго Михаил Михайлов е купил едната ипотека на църквата „Св. Иван Рилски“, съобщи BG Voice. Храмът дължи 370 000 долара на две банки, които водят дело за обявяване на църквата в несъстоятелност. Михайлов ще се присъедини към делото като ищец в ролята си на държател на първата ипотека.

Идеята на бизнесмена е чрез нов модел на управление да се въведе двоен контрол върху финансите на църквата, който ще се осъществява само и единствено от българи. В момента „Св. Иван Рилски“ не е част от Българската православна църква, а е подчинен на Американската православна църква. Задълженията са натрупани след 10 годишни разходи по съдебни дела от Валентин Ноцков, който е бил отстранен като свещеник от храма.

Още от категорията

За сънародниците ни в чужбина фолклорните състави са като малка местна България

С дъхав хляб, подсладен с мед посрещнаха гостите на Втората творческа среща – семинар на ръководителите на български фолклорни състави в чужбина, която се проведе на 11 и 12  ноември в София. Освен в полезна обмяна на опит, срещата се превърна в истински..

публикувано на 15.11.23 в 11:15
Снимка: посланикът на България в Обединеното кралство Марин Райков

Посолството ни в Лондон представя документална изложба за спасението на българските евреи

“Пуснете народа ми да замине” е заглавието на документална изложба, с която посолството на България в Лондон отбеляза 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Много от представените документи за първи път достигат до широката публика и са..

публикувано на 15.11.23 в 09:01
Фолклорен ансамбъл „Лазарка“

Софтуерен експерт пази и развива традициите на един от най-старите български фолклорни ансамбли в Германия

Както много други европейски държави, България има стотици хиляди свои граждани, избрали да живеят зад граница. Условно и най-общо бихме могли да ги разделим на два типа – стара и нова емиграция. Причините да се озоват зад граница, разбира се, са..

публикувано на 14.11.23 в 12:15