Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските парамедици са добре обучени, в готовност и адекватни на терен

Повече парамедици означава по-бърза реакция при инциденти, убеден е д-р Витан Витанов

Снимка: БГНЕС

Оказването на първа и долекарска помощ в райони, пострадали от опустошителни бедствия, подобни на земетресението в Турция и Сирия на 6 февруари, предполага комплексна реакция, обясни д-р Витан Витанов, хирург и съосновател на сдружението "Академия Първа Помощ", което предлага и обучение за професията "Парамедик". "За да достигнем до бедстващите хора и да окажем първа помощ, някой трябва да е проправил път на лекарите. Медицинският екип влиза едва ли не последен на това място, защото то трябва да бъде обезопасено", обясни специалистът. Достатъчно подготвени и бързи ли са българските екипи за реакция в кризисна ситуация?

"Мога да дам пример с хората, с които ние сме работили – част от тях вече заминаха в тези бедствени райони – казва д-р Витанов. – Тези хора се отзовават, те са обучени и готови за това нещо и не се колебаят да поставят собствения си живот под риск с цел да спасят хора, които са пострадали при такива бедствия. Аз лично имам много високо мнение за тези хора и се надявам никога да не прилагат наученото, особено на българска територия. Но ако се наложи, вярвам, че няма да има компромис."


В България професията "Парамедик" все още е непозната територия, макар и официално регистрирана и унифицирана с Европейските стандарти, споделя д-р Витан Витанов. Той е на мнение, че включването на повече добре обучени парамедици в състава на спешните екипи ще доведе до подобрение във времето и реакцията при инциденти, независимо дали става въпрос за катастрофа, за домашно повикване или за бедствие.

"Ролята на парамедика е да оказва спешна помощ. Той трябва да се отзове максимално бързо на мястото на инцидента и е част от спешните екипи", допълва д-р Витанов.


Дали обаче парамедикът може да замени лекаря в една спешна ситуация?

"В другите Европейски държави и в САЩ тенденцията е в спешните екипи да се включват все по-рядко високоспециализирани кадри като лекарите, и най-често се сформира екип от лекар и парамедик или дори от двама парамедици за по-леките случаи". Според д-р Витанов тази практика увеличава ресурса на екипите и позволява да се покриват по-голям брой спешни обаждания. Освен това според експерта: …"лекарят в линейката не може да направи нещо кой знае колко много повече, отколкото един парамедик, който се движи по протокола за оказване на първа помощ".


Какъв е профилът на хората, които избират професията „Парамедик“ в България?

"Най-често хората избират професията „Парамедик“ като възможност да се преквалифицират, въпреки че идват от сфери на заетост, които са съвсем различни от медицината – архитекти, инженери и пр. Но в рамките на една година задълбочено обучение, започвайки с анатомия, латински език, клинични специалности и травматизма, мога да кажа, че те са изключително адекватни на терен" – посочва д-р Витанов и допълва, че шансовете на хората, преминали курс на обучение за парамедик да намерят подходящо работно място след това са големи.

"Българските парамедици са добре обучени, в готовност и адекватни на терен и би било добре, ако те могат все повече и повече се включват към спешните екипи", завършва д-р Витанов.


Снимки: Facebook/Academyfirstaid, Станислава Гайдажиева

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На Великден нека си пожелаем вяра и сили за достойни дела в наситения с изпитания живот

Президентът Румен Радев поздрави българите за Възкресение Христово. “ Пожелавам здраве, мир и любов във всеки български дом! Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни и укрепват взаимното..

публикувано на 05.05.24 в 09:50
Митрополит Григорий

Православните християни празнуват Възкресението Христово

В полунощ пред патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” наместник-председателят на Светия синод – врачанският митрополит Григорий, възвести Христовото Възкресение и отправи благослов към българския народ. “ Христос воскресе! Тържествено..

публикувано на 05.05.24 в 09:15

Столичната община украси София с инсталации от декоративни великденски яйца

Декоративни яйца, украсени с естествени цветя и зеленина, украсяват София на Великден. Инсталациите с височина между един и два и половина метра са поставени с помощта на Столичната община. Украсата с един от традиционните символи на празника може..

публикувано на 05.05.24 в 07:00