Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПЕС оказва натиск върху БСП за Истанбулската конвенция

| обновено на 11.02.23 в 17:56
Снимка: БГНЕС

Докато Корнелия Нинова е председател на БСП, българската левица няма да отстъпи пред натиска на Партията на европейските социалисти за приемането на Истанбулската конвенция. Пред делегатите на 50-ия конгрес на БСП, лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че ПЕС оказват непрекъснато натиск по този въпрос, но левицата ще стои твърдо на позицията си, докато тя е председател:

 "Като ме смените някой ден, правете каквото решите - подчерта тя. - Но, дотогава ще отстоявам с всички сили, и съм сигурна и от ваше име, че имаме момчета и момичета вкъщи, и че сме майки и бащи", категорична бе Нинова и определи Истанбулската конвенция като заплаха пред българското общество и семейство.

В доклада си Нинова изтъкна отново, че БСП няма да се коалира с ГЕРБ и едва след изборите левицата ще решава с кого да си сътрудничи. Тя заяви също, че с президента Румен Радев БСП има не лични, а идеологически различия. Що се отнася до референдума за еврото, организиран от партия "Възраждане", БСП подкрепя инициативата да бъде направено допитване до българските граждани. На форума беше прието и да се организира референдум за джендър образованието в училище.

Нинова призова още, да се сложи край на вътрешните битки в левицата и обвини опонентите си, че години наред са се хранили от правителството на ГЕРБ и от режима на Бойко Борисов. Затова, по думите ѝ, точно те днес най-високо викат, че БСП ще се коалира с ГЕРБ, с една единствена цел – да разбиват отвътре партията.

В началото на конгреса делегати, начело с бившия лидер на левицата Сергей Станишев освиркаха Нинова, а евродепутатът Петър Витанов направи процедура по промяната на заседанието и поиска първа точка да бъде прекратяване на правомощията на лидера на БСП Корнелия Нинова. Предложението беше отхвърлено с мотива, че БСП не може да влиза в самоубийствени процедури няколко седмици преди изборите.

С 490 гласа "за", 82 "против" и 28 "въздържал се", БСП изключи от Националния си съвет и от редиците си 14 членове. Сред тях са Светлана Шаренкова, Валери Жаблянов, Петър Витанов, Костадин Паскалев и Кирил Добрев.

Левицата подкрепи експертите си, санкционирани по американския закон "Магнитски".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До 2 юни походът "По стъпките на Ботевата чета" ще достигне връх Околчица

От брега на Дунав при Козлодуй, където през 1876 г. от австрийския кораб "Радецки" е слязла четата на Христо Ботев, тръгна 76-ото издание на Националния поход "По стъпките на Ботевата чета". 120-те километра до историческия връх Околчица,..

публикувано на 28.05.24 в 12:52

Посмъртно пренасят в София тленните останки на цар Фердинанд Български

На 29-ти май тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София с военен самолет, който ще кацне пред правителствения VIP на летище София около 14 часа. Ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която..

публикувано на 28.05.24 в 08:35

Специалистите по френска филология у нас са с добри възможности за професионална реализация

Франкофонските традиции в България имат богата история, която датира от епохата на българското Възраждане. Още тогава френската култура и език са на почит сред по-образованата част на обществото ни в качеството си на носител на..

публикувано на 28.05.24 в 08:25